Guide til Nice – Hav, mad, vin og kunst

Guide_til_Nice
Nice er hav, mad, vin, museer, afslapning og livsnyderi- og et virvar af mennesker, butikker og spisesteder

Efter et utal af besøg rundt omkring i Frankrig lod mit første besøg i Nice vente på sig. Jeg havde kørt udenom byen flere gange om sommeren, men det var først for få år siden, at jeg fik tilbragt min første ferie i Nice. Lige umiddelbart var dette første møde med Nice lidt af en skuffelse, hvilket uden tvivl skyldtes det indre billede jeg igennem mange år havde skabt af Nice. Et glamourøst billede som var formet af stemninger i min erindring fra litteratur og film fra 60erne/70erne eller før.

Det var noget med smukke åbne sportsvogne, kvinder med tørklæder i håret og ballerinasko. Noget med Sartre, Bardot, Sagan, Fitzgerald, Hemingway, Picasso, Signoret, Montant og lidt Alain Delon. Støvede farver og det blå blå Middelhav. Nice har stadig en lille smule af dette, men byder idag på så meget andet. Læs gerne mere her, hvor jeg giver nogle bud på lidt livsnyderi i Nice ved Côte d’Azur.

Guide_til_Nice
Bøger og film havde skabt et indre billede af, hvad Nice og Den Franske Rivera var. Byen havde ved første øjekast lidt svært ved at leve op til dette. Den indre stemning var formet af noget med smukke åbne sportsvogne, kvinder med tørklæder i håret og ballerinasko….og ikke mindst Brigitte Bardot, der nu nok var mere St. Tropez end Nice. Jeg endte med at finde min egen version af Nice, som jeg nu værdsætter meget. © Willy Rizzo – Stemning og foto kan fås/more info: her 

Mødet med Nice begyndte dog med et oh là là, da man nærmest lander på Middelhavet. En fantastisk ankomst til byen fra luften. Storbyen Nice – for det er rent faktisk Frankrigs femte største by og en af de mest besøgte franske byer –  kryber langsomt ind under huden på een. Ihvertfald på mig. Særlig hvis du undgår at besøge byen i juli og august, hvor der både er bagende hedt og det vrimler med turister. Personligt synes jeg de bedste tidspunkter at besøge Nice er fra april til juni og fra september til november. Mit favorittidspunkt er fra midten/slutningen af september og en måned frem, hvor både temperaturen og lyset er vidunderligt – og strømmen af turister aftagende.

Guide_til_Nice
Book en lejlighed med altan, så har du rig mulighed for at nyde det milde klima, udsigten over havet, tagene, de mange spir og bjergene.

Bo som de lokale – og køb ind i deres kvarter

I Nice benytter jeg mig altid af Airbnb, så jeg er sikker på at få en altan eller tagterrasse, hvor det milde klima kan nydes i fulde drag. Man kommer ret langt for pengene i Nice via Airbnb. Vi har været heldige hver gang.

Indkøbsmulighederne af dagligvarer er rigtig fine i den gamle by. Benyt blot de små supermarkeder til småting – og find så et overflod af lækre fødevarer i alle delikatesse-butikkerne, der ligger som perler på en snor eller på markeder.

Guide_til_Nice
Nice er bl.a. Middelhavet, østers og kølig hvidvin. Ja, tak.

Køb f.eks. frisk fisk på Marché aux poissions (fiskemarked), Place Saint-Francois. Åben hver dag fra kl. 6.00 – 13.00 undtagen mandag. Om formiddagen dufter her af hav – og ikke af fisk. I samme område finder du adskillige slagtere og vinhandlere. Slagterne holder lukket midt på dagen, så kom tidligt eller hen på eftermiddagen. Der er altid mange mennesker ved de forskellige slagtere, så jeg nyder at komme der tidligt, mens byen vågner – men på dette tidspunkt er kyllingerne ikke klar. Den duft og glæde får man først op ad formiddagen og om eftermiddagen. 

Guide_til_Nice
Markedet Le Cours Saleya er omgivet af cafeer og restauranter.

I Nice bør man besøge det kendte marked på Le Cours Saleya, der er omgivet af cafeer og restauranter. På Le Cours Saleya vrimler det med lokale beboere fra Nice og masser af turister. Efter besøget, som kan være lidt overvældende p.g.a. de mange mennesker, så søg ned i sidegaderne. Her finder man mange små lokale butikker, gallerier, museer, vinbarer og masser af ægte Nice-stemning. På Le Cours Saleya er der mandag formiddag loppe-og aktivitetsmarked. Kom tidligt. 

Guide_til_Nice
Musée de la Photographie ligger lige ved Le Cours Saleya. I sidegaderne finder man mange små gallerier f.eks. er Galerie des Dominicains ofte et besøg værd.

Et andet marked er det ugentlige bogmarked på Place du Palais, hvor man let kan falde i staver i lang tid. Her synes jeg der er fin plads dagen igennem, så det er bare om at give dig selv god tid. Er alle ikke lige interesseret i bogmarkedet, så kan man med fordel mødes “på hjørnet” hos Brasserie Lou Pastrouil (se mere længere nede). Det er lige ved siden af – og så kan man bedre tillade sig at ose lidt længere tid rundt blandt bøgerne. 

Guide_til_Nice
Vinsmagning i Nice. Der er rig mulighed for at få smagt vine og få rigtig god vejledning.

 

Seks gode steder at spise i Nice

Brasserie Lou Pastrouil – et uformelt hvil midt i byen

Midt i den gamle bydel med masser af leben omkring dig. Lige ved siden af Palæ de Justice. Find en plads udenfor og nyd din kaffe, et glas eller dagens ret til frokost. Dagens frokostret (to at vælge imellem) koster incl. kaffe 11 euro. Det er ikke den store gastronomi, men reelt og godt. Fint sted at slappe af. Sød og forvirret betjening. 

Brasserie Lou Pastroil ligger på hjørnet af rue du Marché og Rue de la Préfecture. 

Guide_til_Nice
Nice byder på et utal af spisesteder.

Restaurant Acchiardo – god stemning

Hos Acchiardo får man dejlig og enkel traditionel fransk mad. Ikke noget ekstraordinært, men her er en god stemning samt betjening i top. Restauranten tiltrækker mange lokale, men turisterne begynder også at finde deres vej til Acchiardo, som ellers er godt gemt væk og ikke ser ud af meget udefra, men den strækker sig langt ind bagved, så der er plads til mange. Det er dog alligevel et must at bestille bord idet der altid er kø. 

Restaurant Acchiardo, 38, Rue Droite, Nice

Restaurant Franchin – forkælelse 

Franchin ligger lidt udenfor den gamle bydel i Nice, men i et dejligt område. Vil du spise rigtig godt i meget smukke og absolut franske omgivelser, så kan jeg anbefale dette sted. Her kan du få skønne snegle, fiskesuppe og fois gras. Årstidsbestemte retter, fiskeretter, kød og fjerkræ – og lækre desserter. Husk at bestille bord. 

Restaurant Franchin, 10, Rue Massenet, Nice

Guide_til_Nice
Smuk indretning og dejlig mad hos Franchin.

L´Antica – bøffer over åben ild

Under et besøg i april måned, hvor aftenerne fortsat var lidt kølige, var tanken om at sidde tæt på åben ild ret tiltalende. L´Antica er først og fremmest en typisk lokal restaurant. Den ligger lidt gemt, men du skal alligevel bestille bord for her er altid fyldt. 

Dette er også en restaurant, hvor maden er enkel og stemningen rigtig god. Hvis du vælger at bestille kød (som må siges at være deres specialitet) og ikke er til alt for råt kød, så skal du understrege at det skal være godt stegt – ellers har det kun lige kysset grillen. Godt kød, fine burgere, gode fritter, skønne desserter og dejlig stemning. 

Restaurant L´Antica, 13, Avenue Auber, Nice

Guide_til_Nice
Der er både spisepladser ude og inde, men en kølig aften er det skønt at komme ind, hvor ilden knitrer og varmer

Tandoori Flame – indisk varme en kølig aften

Absolut uprætentiøst i den gamle by. Bed om at sidde udenfor – alternativet er indenfor under lysstofrør. Tjeneren er hjælpsom med at sætte borde sammen, så man kan sidde lidt skævt udenfor. Du sidder midt på fortorvet, hvor der konstant er mennesker – og det passer fint sammen med den helt uformelle stemning, der hersker på dette sted. Lad bare retterne afløse hinanden Fint som delemad, så man får smagt lidt af hver. Billigt og rigtig godt. Hvis du er til ekstra stærk mad, så bed om deres chili, som man får i en lille skål. For en gangs skyld ER den vitterlig stærk. Stedets website ser langt mere tjekket ud end stedet kan leve op til. Forvent primitiv indretning, men rigtig god indisk mad midt i sydfranske Nice. 

Tandoori Flame, 1, Rue Centrale, Nice

Guide_til_Nice
Frankrig kan bare noget med kager – leveret i fine æsker med bånd.

Patisserie Lac Vieux Nice og Fenocchios – noget sødt

Kager lavet til perfektion og masser af chokolade. Her finder du de smukkeste kager og chokolader. Noget Frankrig generelt er helt eminente til. I Nice faldt vi over Lac p.g.a de smukke sirlige kager i vinduet. Vælg din favorit kage og gå efterfølgende afsted med den obligatoriske æske. Fine kager i stringente æsker med bånd til at bære dem i. 

Er du, som to af mine rejsekammerater, glad for is, så er der ingen vej udenom Fenocchios. Der ligger to “isboder” ved dette navn i Nice og de er godt besøgt. Ikke uden grund. Her er mere end 60 forskellige smagsvarianter. Nogle mere indbydende end andre, men isen er god og køen er hurtigt overstået. 

Patisserie Lac Vieux Nice, 12, Rue de la Prefecture

Fenocchios, Place Rosetti eller 6, rue de la Poissonnerie. Jeg foretrækker den sidstnævnte, så man kan tage isen med ned til vandet. 

Guide_til_Nice
Tungt bevæbnet militær patruljerer på Promenade Des Anglais. Promenaden er forsøgt sikret med bl.a. palmer efter massakren, der fandt fandt sted torsdag den 14. juli 2016, hvor en gerningsmand brugte en 19 tons tung lastbil som våben ved at køre lastbilen ind i en stor menneskemængde, som opholdt sig på Promenade des Anglais i færd med at fejre Bastilledagen. Gerningsmanden dræbte derved 85 mennesker, heraf 10 børn, og sårede 434 personer

Waka Bar – Inferno af larm, hav og drinks

Nok ikke normalt et sted jeg ville falde ind, men hvis jeg passerer om eftermiddagen og ser ledige pladser på den smalle altan på førstesalen med udsigt over Middelhavet, så indbyder det altså til et glas. Her har vi efterhånden forvildet os ind adskillige gange. Ved siden af hinanden med ansigtet mod et storslået og, til tider, vildt Middelhav, et mylder af trafik på vejen under os samt en lind strøm af mennesker (og tungt bevæbnet militær) på Promenade Des Anglais overfor os. Det er et virvar af leben og støj. Bedst er det, når der er vilde bølger på det blå blå blå Middelhav og høj sol. Man kan sidde her i timevis og kigge. Og tale. Og kigge og tale. Pludselig er eet glas blevet til flere, men så har man også klaret verdenssituationen og går derfra med saltvand i håret og masser af hav på nethinden. 

Waka Bar, 57 Quai des États-Unis.

 

Lej en bil og oplev Nice´s smukke bagland

Guide_til_Nice
Museet Fondation Maeght er et must.

Første gang vi var i Nice brugte vi tiden på at udforske byen og stranden, men siden da har vi lejet en bil i en enkelt dag eller to, fordi der er så utrolig meget at opleve – og så meget skønhed – i kørselsafsted fra Nice. Und dig selv en enkelt dag med en lejet bil, hvor du f.eks. tager denne rute: 

Begynd dagen med at køre til middelalderbyen St. Paul de Vence, som også bliver betegnet som kunstnerbyen p.g.a de mange gallerier. Byen er nok lidt overrendt og man kan hævde den er blevet lidt en kulisseby, men den er fortsat en oplevelse. Vigtigst er dog, at du under sig selv et besøg på museet Fondation Maeght lidt udenfor byen. Museet betragtes som et af Europas fineste museer indenfor moderne kunst. Afsæt god tid – stor smuk oplevelse. Særlig udenfor sæson f.eks. i september, hvor der er god plads. Jeg vil anbefale at komme omkring åbningstid.

Fondation Maeght, 623, chemin des Gardettes, 06570 Saint-Paul-de-Vence

Efter St. Paul de Vence er det oplagt at køre videre til Vence, slendre lidt rundt i den dejlige by og herefter spise frokost. Vent med kaffen til du når Tourrettes-sur-loup, som er en af de smukkeste byer i baglandet. Slå dig ned på torvet og nyd stemningen i byen. 

Guide_til_Nice
Picasso skabte sine sidste værker i den lille by Mougins

Kør eventuelt til den lille by Mougins, som har huset mange kunstnere i årenes løb. Besøg f.eks. Musee de la Photographie, som viser fotos af mange af disse kunstnere f.eks. Picasso, som også døde i denne by i 1973. (læs mere om Picasso-museet i Paris her).

Guise_til_Nice
Rosé på torvet i Mougins
Guide_til_Nice
Gade i Mougins

Herefter kan det være en god ide at køre ned til vandet og Cannes – og derefter langs kysten over Antibes (hvor du med fordel kan besøge Picassomuseet) og retur til Nice. 

Blot en idé til en dagstur (nok bedst at splitte op i to, hvis alle kunstmuseer skal besøges) – men der er et utal af muligheder i alle retninger fra Nice. Jeg kan anbefale at leje bil i havnen i Nice, hvor man kan få en fin bil til en fair pris (fx en lille Fiat Cabriolet). Gå efter en lille bil. Du ønsker ikke en stor bil i de franske byer. 

 

Kunst i tidligere fængsel med udsigt over havet og havnen

Guide_til_Nice
Særudstilling med Giacometti på Galerie Lympia i Nice. Hvor heldig har man lov at være!!!! Virkelig fantastisk oplevelse med udsigt over havet – og i meget smukke historiske lokaler.

Og når du nu er i havnen, så vil jeg lige hurtigt anbefale Galerie Lympia, som er et istandsat fængsel, der idag udgør nogle meget smukke udstillingslokaler. Jeg var så heldig, at der f.eks. var en fantastisk særudstilling om Giacometti, da jeg bl.a. var der i september sidste år. Pragtfuldt!

Galerie Lympia, 52 boulevard Stalingrad, Nice

Guide_til_Nice
Særudstilling om Giacometti

Pulsen op og afslapning på toppen af Colline du Chateau “avec vue”

Giv dig selv en luksus start på dagen: Stå op, drik måske en kop kaffe og noget vand, hop i sportstøj og gå/løb derefter op ad trapperne til Colline du Chateau. Heroppe ved kirkegården, slotsruinerne og vandfaldet er der en vidunderlig ro om morgenen samt en fabelagtig udsigt. Roen forstærkes af andre morgen-mennesker, som dyrker thai chi på plænen eller yoga rundt omkring. Jeg slutter altid min morgentur af med en tur langs vandet på Promenade des Anglais, så omkring bageren og herefter morgenmad på altanen sammen med familien. Skønt.

Guide til Nice
Udsigt fra Colline du Chateau. Der er det ene fantastiske vue efter det andet, når man går turen rundt på toppen.

Strandene i Nice er fulde af sten og derfor lidt ubekvemme. Der er vel omkring 6-8 km. strand i Nice, hvor der de fleste steder er gratis adgang. Nogle strande hører dog til hoteller eller restauranter. Disse steder koster det noget at få en liggestol. 

Jeg kan anbefale, at ofre dette en enkelt dag eller to, når du er i Nice. Forsøg at få en stol i første række – og lad så dagen stå på fuld afslapning under parasollen med bøger, blæst og havudsigt. Der serveres frokost, is, kaffe, bobler mm. Du kan tilkøbe håndklæde og parasol – og får automatisk adgang til bad og toilet. Nogle af stederne er ret pebrede, men det er aldeles vidunderligt en enkelt dag. Særlig hvis du er på forlænget weekend i det tidlige forår eller efterår, hvor du bare ved, at blot to timers flyvetur derfra – i Danmark – ville en dag i badetøj på stranden være utænkelig.

Og det er netop dét Nice kan: Et par timers flyvetur fra København og man er øjeblikkelig i feriestemning. Nice egner sig rigtig godt til en forlænget weekend. Man forstår godt, hvorfor dette milde klima har tiltrukket så mange kunstnere – og det kan godt være Nice er en storby som larmer, hvor turisterne nogle gange fylder for meget og der er “tingeltangel-boder”, men det er nemt og hurtigt at søge lidt væk fra mylderet – og få ægte sydfransk stemning. Mit første møde med det sydfranske var da jeg som helt ung læste romanen Bonjour Tristesse af Francoise Sagan. Romanen blev afgørende for mig af mange grunde. Hver gang jeg forlader Nice følter jeg bestemt ingen Tristesse, men er derimod altid fyldt op af hav, sol, vin, dejlig mad og skønhed! En ægte saltvands-indprøjtning.

Bon voyage!

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.