15 favoritter i Marais, Paris

Meert_kager_Marais_Paris
Marais! Charmerende kvarter i Paris der syder og bobler af kreativitet, energi og liv.

Jeg har altid haft et blødt punkt for Marais og synes det er et af de mest charmerende områder i Paris. I dette indlæg har jeg samlet nogle af mine favoritter i Marais og Haut Marais. I takt med at mange turister har fået øje på Marais har Haut Marais (Øvre Marais) udviklet sig og her søger pariserne ofte selv hen. Selve Marais er uden de store kendte Haussmann-boulevarder og flettes istedet sammen af mindre gader og brostensbelagte stræder samt imponerende smukke palæer og bygninger. Området er spækket med gallerier, museer, specialbutikker, bistroer, kafferbarer, ortodokse jøder, bohemetyper, mode, design og cafeer. Det er bare at give sig hen og nyde stemningen.

Cordonnerie_Marais
God kaffe hos Cordonnerie i Rue du Pont aux Choux i øvre Marais.

 

Chez_julien_marais_paris
Hos Julien byder man indenfor til Belle Epoque indretning og dejlig mad. I godt vejr er det skønt at sætte sig på deres store terrasse og nyde en summen af pariserlyde og fornemmelsen af Seinen få skridt derfra. http://www.chezjulien.paris

 

Place des Vosges – en oase midt i Marais 

Nogle siger denne smukke plads næsten er som en kulisse. Det er jeg absolut ligeglad med. Jeg elsker Place des Vosges med buegange i arkaderne. En sval oase midt i livlige Marais. I buegangene ligger der gallerier og cafeer. Nyd et glas champagne, den lidt andægtige stemning under buerne og kunsten i gallerierne. Midt på pladsen ligger der en grøn park, hvor man kan tage sig et hvil og læse i sin medbragte bog. Ligesom pariserne. I nummer 6 ligger Victor Hugo´s hus, som idag er museum. 

Place_des_vosges_paris
Place des Vosges. Et grønt symmetrisk parkanlæg omgivet af de smukkeste hvælvede buegange.

 

Place du Marché Sainte-Catherine – næsten hemmelig plads i Marais

Et stenkast fra trafikerede og livlige Rue de Rivoli og resten af Marais ligger denne lille plads godt gemt. Pladsen har cafeer og restauranter næsten hele vejen rundt – men alligevel virker det som om man har fundet et lille hemmeligt sted. Her er helt stille, hvis du kommer om morgenen og i løbet af formiddagen. Måske lidt klirren fra kaffekopper, men ellers mærker man på ingen måde at pladsen ligger midt i Paris. I løbet af eftermiddagen bliver her mere livligt og om aftenen er der skruet lidt op for lyden, når alle bordene bliver fyldt hele vejen rundt omkring pladsen. 

Place_du_Marché_Sainte-Catherine, Marais
Place du Marché Sainte-Catherine ligger godt gemt i den sydlige del af Marais. Den lille, næsten, hemmelige plads er omgivet af træer og cafeer – meget parisisk.

 

Marais_Paris
En af de små gader, som leder op til Place du Marché Sainte-Catherine.

 

Marché des enfant – Lokalt madmarked i Marais

Marché des enfant er det ældste overdækkede madmarked i Paris og ligger godt gemt i de øvre del af Marais. Her møder man et upoleret marked med alt fra blomster, grøntsager, brød, kød, ost mm. Lidt som en upoleret udgave af Torvehallerne i København. Man kan vælge at købe madvarerne med hjem eller spise på et af de små velbesøgte spisesteder, som ligger side om side. Her serveres mad fra alle verdenshjørner – duft dig frem. Markedet kan være let at overse, men kig efter nedenstående skilt og gitterporten. Glæd dig.

Marché des enfant – 39 Rue de Bretagne, 75003

 

Marche_des_enfants_rouges_paris_marais
Indgangen til Marais´s madmarked. Det er nemt at overse dette livlige marked, som har ligget her siden 1600-tallet og er et af Paris´s ældeste markeder. Kig efter gitterportene og den fine indgang.

 

L´ange 20 – Skøn mad med kig til kokken

Denne yndlings-restaurant ligger et stenkast fra smukke Place des Vosges. Jeg har efterhånden besøgt stedet tilpas mange gange til, at jeg nu blot får fortalt, hvad der er på kortet siden sidst. Vi har her at gøre med den type restaurant jeg bedst kan lide: afslappet stemning, enkel og yderst veltilberedt mad med byens sødeste tjenere – een står for maden og een for drikkelse. Ukompliceret og usnobbet. Der er direkte kig ind til kokken og ejeren, Thierry, hvilket er med til at skabe en nærmest hjemlig stemning. Skønne franske retter såsom Salade de Chèvre chaud, Terrine de fois gras, simreretter med lam, kanin, okse – og dejlige desserter. Bordbestilling nødvendigt. 

Lánge 20 – 44 rue des Tournelles, Marais – http://www.lange20.com

Restaurant_i_marais_paris
Hos L´Ange 20 laver Thierry dejlig mad, som har fået mig til at vende tilbage igen og igen. Ukompliceret mad og dejlig atmosfære.

 

Café des Musées – Paris´s bedste Bæuf Bourguignon

På et hjørne i Rue de Turenne (en gade der bl.a. har mange rigtig gode butikker med herretøj) ligger denne meget franske og hyggelige restaurant. Jeg har spist der tre gange hen over efteråret og vinteren – og kommer helt sikkert igen. Omgivelserne er franske og indbydende med smukke mosaikgulve, træborde, jazz i højtaleren og menu på væggen – her er altid mange mennesker, som forkæles med f.eks. svampe fyldt med snegle, tatar med fritter eller den vanedannede Bœuf Bourguignon, som Le Figaro efter sigende har udnævnt til Paris´s bedste. Der serveres både morgenmad, frokost og aftensmad. Til frokost og aften er bordbestilling ofte nødvendig. 

Café des Musées – 49, rue des Turenne, Marais – http://www.lecafedesmusees.fr

Bœuf_Bourguignon_restaurant_marais_cafe_des_musees
I januar 2017 fik Café des Musées ny kok og dette har medvirket til at Le Figaro mener de nu bl.a. serverer byens bedste Bœuf Bourguignon. Og ja, den smager virkelig godt!

 

Page 35 – Galettes Bretonnes på en bilfri søndag

Søndag er den helt store indkøbsdag i Marais. Hele området lukkes af for bilkørsel og folk strømmer til området for at indtage de utallige lækre butikker, gallerier og museer, som er områdets dna. Det var sådan en søndag med høj sol og masser af mennesker jeg pludselig opdagede at restauranten Page 35 havde dækket op på fortorvet på den anden side af deres restaurant. Her sad folk tæt ved de små borde og nød deres frokost. Der var en del i kø og forvirrede tjenerene, der løb frem og tilbage hen over den trafiktomme vej for at jonglere mellem gæster og køkken. Vi fik et bord og nød den afslappede stemning og bl.a. de bretonske boghvedepandekager. Jeg har besøgt stedet siden og oplevede en lidt svingende kvalitet, men stemingen var akkurat lige så skøn som første gang. En fin løsning på en varm søndag i Marais, hvor man kan sidde under trækronerne på den modsatte side af restauranten. 

Page 35, 4 Rue du Parc Royal, 75003 Paris – http://www.restaurant-page35.com

Bretonske boghvedepandekager under trækronerne på en bilfri søndag i Marais. Ja, tak.

 

Merci – Mode, mad og interiør

Merci ligger i det øvre Marais og er næsten altid nævnt, når det gælder mode og interiør-shopping i Paris. Og med rette. Det er en fantastisk butik i tre etager, hvor man f.eks. finder tasker, vinglas, frakker, kjoler, tandbørster, thekander, armbånd, sko, undertøj, badevaske, sofaer, bestik, deres eget – og meget lækre – kollektion af hørsengetøj. Deres ikoniske røde Fiat 500, som skifter farve alt efter butikkens tema, står og tager i mod i gårdhaven og umiddelbart bag denne åbenbarer Merci sig, som udover ovennævnte også rummer hele tre lækre cafeer. 

Merci donerer fast en del sit overskud til finansiering af uddannelses- og udviklingsprojekter i det sydvestlige Madagaskar. Med dette in mente kan der godt lige listes lidt ekstra i kurven…..!

Merci – 111 Boulevard Beaumarchais, 75003 Paris – https://www.merci-merci.com/fr/

Merci_Marais
Den ikoniske røde Fiat 500 er her klar med affald fra Merci.

 

Merci_fiat_Marais
Her er den lille røde Fiat iklædt ny farve, som passer til et nyt tema hos Merci.

 

Musée national Picasso – Verdens største samling

Museets samling af Picassos værker er verdens største. Her vises Picassos arbejde fra hans debut i Barcelona til hans sidste værker skabt i Mougins i Sydfrankrig. Der er skiftende tema-udstillinger. F.eks. så jeg i december 2017 den suveræne udstilling “Picasso 1932 – année èrotique”. Denne udstilling kan lige nu ses på Tate Modern i London. Politiken gav udstillingen velfortjente 6 ud af 6 hjerter. I den prægtige bygning midt i Marais kan man frem til august se udstillingen “Guernica”.

Musée national Picasso, 5 Rue de Thorigny, 75003 Paris – http://www.museepicassoparis.fr

Musée_picasso_marais_paris
Vidunderlig smuk bygning fra 1600 tallet, som huser Musée Picasso. Museet har også en cafe med hyggelig gårdhave.

 

Picasso_marais_paris
Her fra den fantastiske udstilling “Picasso 1932 – année èrotique”, som lige nu kan ses på Tate Gallery i London.

 

Atelier Brancusi – Overvældede smukke og organiske skulpturer

Hver gang jeg er i Paris går jeg herind. Et must for mig. Dette skyldes ikke den gratis entre (hvilket ellers er dejligt), men den enorme æstetiske nydelse og den ro, som indfinder sig, når jeg er i Brancusi´s afstemte atelier. Den rumænske billedhugger Constantin Brancusi (1876-1957) er en af de mest anerkendte, modernistiske kunstnere. Han arbejdede med den ekstreme forenkling. Han kunne sagtens hugge og forme yderst troværdige gengivelser, men foretrak at undersøge, hvor meget han kunne skære væk og forenkle, så man stadig kunne genkende f.eks. et hoved, en sæl eller et kys uden det blev ren abstraktion. At finde frem til essensen.

I sine senere år betragtede han sit atelier som et kunstværk i sig selv. Hver skulptur, værktøj og møbel var nøje placeret i forhold til hinanden, så de sammen indgik i en helhed. Mere end een gang nægtede han at sælge sine værker, fordi det ville forstyrre og ødelægge helheden og harmonien. 

I 1956 testamenterede han sit atelier med indhold til den franske stat forudsat at de ville rekonstruere stedet præcis som kunstneren forlod det. Atelier Brancusi er resultatet af dette. En 1:1-rekontruktion af hans hjem og studie. Der er taget nøje højde for alt selv lysindfald, værkernes størrelse og placering. Imponerende. Den imponerende re-konstruktion har den italienske arkitekt Renzo Piano stået for. Han stod også bag opførelsen af Centre Georges Pompidou, der ligger ved siden af Atelier Brancusi. 

Atelier Brancusi, Place Georges Pompidou, 75004 Paris – https://www.centrepompidou.fr/en/Collections/Brancusi-s-Studio

Atelier_Bramcusi
Atelier Bramcusi´s re-installerede kunstnerværksted. Skabt 1:1.
Alelier_brancusi
I 1956 testamenterede Brancusi sit atelier med indhold til den franske stat forudsat at de ville rekonstruere stedet præcis som kunstneren forlod det. Det gjorde de – og TAK for det.

 

Meert – Vafler med vanilje

Et stenkast fra Musée Picasso kan man hos Meert købe lækre søde sager. Særlig kendt er deres vafler med vanilje fra Madagascar. Den første Meert butik åbnede for 250 år siden i Lille, men selvom afdelingen her i Marais ligner nogen som har ligget der altid, så er den blot fra 2010. Rigtig god til små fine franske gaver. Fylder lidt og vækker stor glæde. 

Meert_marais_paris
Meert byder indenfor til fine kager og deres klassiker, vafler! Fin gaveidé at have med hjem efter besøget i Paris.

 

Bontemps Pâtisserie – Kage-æstetik

Yderst delikat. Jeg værdsætter ALT ved denne lille butik: facaden, indretningen, indpakningen og ikke mindst de fantastiske kager. Alt er smukt og indbydende. Stærkt vanedannende. 

Bontemps_Pâtisserie
Bontemps Pâtisserie! Så smukt og så delikat

 

Bontemps_Pâtisserie
Kager, facade, intérieur, indpakning…..alt er nøje afstemt. Smagen lever helt op til indpakningen.

Repetto – parisisk signatur til fødderne

Besøg Repetto-butikken på hjørnet af Rue Vielle du Temple og Rue des Francs-Bourgeois. Butikken er fyldt med elegance og pariser-ynde. Både sko og indretning. Repetto blev grundlagt i 1947 af Rose Repetto. Hun lavede de fineste balletsko, der den dag i dag fortsat produceres i Frankring på samme kvalitetetsbevidste måde. Senere begyndte Repetto også at lave de, for enhver pariserinde, uundværlige ballerinasko. Vælg mellem mange farver og designs. Pris og kvalitet følges ad i butikken, så nogle gange er det nok bare at nyde synet og deres altid fine vinduer.  Repetto laver også nogle lækre tasker og punge i stilrent design samt ballet/yoga-tøj. 

Repetto, 51, Rue des Francs-Bourgeois, 75004 Paris

Repetto_Marais_Paris
Balletskoene, som ses på hylderne i baggrunden, produceres stadig i Frankrig og på samme måde som altid. Repetto har styr på kvaliteten.

 

Repetto_ballerinasko_marais_paris
Brigitte Bardot var blot én ud af mange, der har været med til at udødeliggøre ballarinaskoen, som ses overalt på pariserinderne.

 

Bazar de l´Hôtel de Ville – Regnvejr:  Seks etagers shopping hos stormagasinet BHV

Jeg synes stort set altid det er opholdvejr i Paris, men skulle det ske, at det regner og blæser en dag under dit besøg i Marais, så er stormagasinet BHV et udemærket sted at ose rundt og lade sig friste. Her finder man seks etager med først og fremmest nyt til garderoben, men stormagasinet er også kendt for sin velassorterede værktøjsafdeling i kælderen. Et levn fra den helt tidlige begyndelse i 1856. 

Sidste år var deres juletema Danmark. En noget bizar oplevelse at stå på fortorvet foran det gamle stormagasin midt på Rue de Rivoli og høre lille Per synge fra vinduesudstillingen “Til julebal i Nisseland”…. men udover dette kunne man godt være lidt stolt over det danske tema. 

BHV, 52 rue de Rivoli, 75004 Paris

 

Passage_marais
Der er mange små oaser i Marais. Denne passage ligger lige ved siden af Les Philosophes, hvor det er dejligt at nyde et glas sidst på dagen.

 

Boire un verre og slappe af hos Les Philosophes 

Gør som pariserne: efter klokken 18.00 fyldes cafeerne, hvor man helt uformelt mødes med venner, bekendte, kolleger eller familie til et glas. Eller to. I Marais er der rigtig mange gode steder, men i denne omgang nævner jeg Les Philosophes, fordi der både er mange pladser ude og inde, masser af se på, dekorative tjenere og fin mulighed for at blive hængende og spise lidt god mad f.eks. løgsuppe og/eller tatar.

Alternativt er der ikke langt over til naboen, som kan hjælpe dig, hvis dagens indtryk og mange skridt har gjort dig så træt, at du mest af alt bare har lyst til at købe noget lækkert til din airbnb-lejlighed (læs eventuelt min artikel om airbnb her: https://www.giving.dk/guide-til-airbnb-bo-som-de-lokale/) hotellet eller til Seinenkanten. Få skridt fra Les Philosophes ligger der nemlig både en bager og en skøn lille delikatesse, hvor du nemt kan købe dig smålykkelig i lækre madvarer og vin. De er både søde og hjælpsomme, så hvis vinen helst skal være kølig, fordi turen går til Seinekanten, så bed blot om dette. 

les_philosophes
Un Verre – og måske en løgsuppe hos Philosophes

 

 

delicatesse_i_marais
Hos denne lille delikatesse, A la Vie de Rodez, har jeg adskillige gange købt ind til et nemt aftensmåltid. Butikken ligger et stenkast fra Les Philosophes
fromage_vins_paris
Gør det nemt – nydelsen kan være lige så stor.
île_de_la_cité
Ikke langt fra Marais ligger Île de la Cité og Île Saint-Louis, hvor mange stimler sammen, når vejret tillader det. Her yderst på Île de la Cité, hvor dagen gerne må afsluttes i godt selskab og improviseret picnic.

Jeg håber, at du kan bruge nogle af min idéer til Marais. Marais har så mange muligheder og dette er blot et udsnit. I efteråret følger jeg op på dette indlæg med endnu flere tips til Marais og Haut Marais.

Har du en favorit i Marais?

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.