Mørkeland af Niels Krause-Kjær – Politik, medier, magt og spænding

Mørkeland - Niels Krause-Kjær
Normalt er jeg ikke til hverken krimier eller spændingsromaner, men med Niels Krause-Kjær som forfatter til Mørkeland og politik som omdrejningspunkt, så står jeg først i køen hos boghandleren, når bogen udkommer. Faktisk havde de slet ikke nået at få bogen frem i butikken, da jeg ankom på udgivelsesdagen…..

Længe ventet fortsættelse af Kongekabale

At du gider” lød det. Jeg havde netop sat mig ind i stillekupéen i S-toget mod København. En af de mange fordele ved at bo i en endestationsby som Hillerød: der er altid plads i stillekupéen, når jeg skal ind mod København. Denne formiddag sad jeg næsten alene i kupeen, da jeg undrende kiggede op p.g.a. ovenstående kommentar. Hun pegende mod min bog Mørkeland, som jeg netop havde taget op af min taske.

“Ja, jeg mener bare: ooorker man mere politik lige nu? Har man det ikke til kvalmegrænsen?”

Jeg smilede tilbage, trak på skuldrene og nikkede hen mod “stille-skiltet”, hvorefter jeg åbnede bogen, men indeni mig var der en stemme, som råbte: “Jo, for helvede. Selvfølgelig gider jeg”... What´s not to like: Mørkeland er en ny og uafhængig fortsættelse af den filmatiserede bestseller Kongekabale fra 2000 skrevet af journalist, forfatter, tv-og radio-vært Niels Krause-Kjær (indrømmet: normalt “gider” jeg ikke krimier og spændingsromaner – men når omdrejningspunktet er politik, så er jeg på). Længe ventet….så JA, jeg gad godt læse den og NEJ, jeg rammer ikke kvalmegrænsen over politik blot p.g.a. valgkampen og regeringsforhandlinger. Tværtimod. Jeg elsker politik og mener, at det er alt det som sker mellem valgene, som er vigtigt og bestemt ikke de få uger op til et valg. Valgkamp er mere eller mindre underholdning for mig.

Medier og politik

I Mørkeland møder vi igen journalisten Ulrik Torp, hvis karriere er punkteret efter en fyring fra Dagbladet. Dagpenge er blevet til kontanthjælp, som nu yderligere er ved at skrumpe ind til ingenting p.g.a. gensidig forsørgerpligt. Det samme er selvtilliden og selvrespekten ovenpå fyringen. Ekstra ydmygende bliver det, da jobcentret sender ham i aktivering på selvsamme Dagblad, hvor der er brug for ekstra hænder i forbindelse med et forestående folketingsvalg. Ulrik Torp´s tidligere virke på Dagbladet var som politisk reporter, men nu bliver han sat til at skrive forholdvis ligegyldige klikhistorier etc. Den gamle politiske raporter med tæft for en god historie vækkes dog hurtigt til live og Ulrik Torp opsnuser en historie, der både rummer mord, magt og svindel.

Undervejs i sin søgen på sandheden møder han mere og mere modstand og der tegner sig et billede af en form for underverden bestående af tidligere politikere og topembedsfolk, som ikke er bange for at tage fatale metoder i brug for at sikre deres egen dagsorden. Det ville være en spoiler at fortælle mere, så læs selv videre.

Mørkeland - Krause-Kjær
Man kunne godt foranlediges til at tænke jeg vælger mine bøger udfra, at deres omslag skal være lavet af Simon Lilholt/Imperiet. Jeg har tidligere nævnt ham (kender ham ikke), men det er da pudsigt, at han igen og igen har lavet de meget flotte omslag. f.eks. her og her.

Lad dem komme som perler på en snor

Krause-Kjær har både haft sin faste gang på gangene på Christiansborg bl.a. som pressechef for De konservative – men har har også indgående kendskab til medieverden, hvilket er afgørende for den troværdighed jeg oplever som læser. Der er mange tråde til virkeligheden og flere i persongalleriet, som jeg nikker genkendende til. Både partier, personer og medier. Spændende læsning – særlig hvis du er politisk interesseret.

Romanen har måske lidt løse ender, som man enten kan ærgre sig over – eller også kan man vælge at håbe på, der ikke skal gå 19 år indtil der kommer en forlængelse. Der er rigelig i den virkelige verden at lade sig inspirere af, hvilket Krause-Kjær formår at gøre på fineste vis – og han er også forudseende på mange punkter med sin indiskutable store politiske tæft og forståelse. Så Krause-Kjær: skal vi sige du er klar om et år til den næste i rækken? Jeg er klar og læser gerne med næste gang – og næste gang igen.

Det synes jeg også du skal! Mørkeland er en god pageturner med lugten af Christiansborg, hvor de lige nu sidder og sveder sig igennem regeringsforhandlingerne – og hvor visse ting i bogen sagtens kunne have haft en vis betydning i forhold til det netop afholdte folketingsvalg.

Jeg er glad for, at jeg gad læse Mørkeland…..

 

Niels Krause-Kjær – Læs mere her

Lindhardt og Ringhof

299 sider

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.