Fashioned from Nature – Tankevækkende udstilling om forholdet mellem mode og natur

Fashioned from Nature
Besøg udstillingen Fashioned from Nature på Geologisk Museum. Fremragende udstilling.

Informativ og æstetisk udstilling om mode og natur

Der er flere måder at tilgå den tankevækkende udstilling på Geologisk Museum: man kan enten få en klima-nedtur over modeindustriens negative indvirkning på naturen eller lade sig opløfte af den positive afslutning på udstillingen og forlade den smukke bygning med et lysegrønt håb for fremtiden.  Udstillingen giver et godt indblik i samspillet contra modspillet mellem naturen og moden – og dette gøres både meget informativt og æstetisk.

Den aktuelle særudstilling Fashioned from Nature er en åbenlys invitation til at genoverveje indholdet af ens eget klædeskab og jeg tvivler på man kan forlade udstillingen uden efterfølgende at ændre nogle af sine egne vaner. Fashioned from Nature er en hyldest til naturens visuelle indflydelse på modehistoriens mønstre, former og farver og den viser, hvordan moden har hentet både inspiration og ressourcer i naturen – hvilket desværre ikke har været/er uden miljømæssige – og menneskelige – komplikationer og omkostninger.

Fashioned from Nature
Fashioned from Nature bliver vist i meget smukke omgivelser på Geologisk Museum.

Balancen mellem natur og industri

Udstillingen finder sted i Geologisk Museeum´s smukke bygninger, hvor man går på opdagelse i 400 års modehistorie blandt ekslusive klædedragter fra Victoria and Albert Museum i London, som udstilles side om side med genstande fra Danmarks naturvidenskabelige samlinger. Her bliver stillet skarpt på, hvordan modeindustrien gennem tiden har hentet både inspiration og råmaterialer fra naturens verden – men også på hvordan man som forbruger selv kan gøre en forskel, når det kommer til natur og mode – og dermed være med til at presse industrien til at skabe innovative løsninger på selvsamme problemer. Alt sammen for at skabe en mere bæredygtig modefremtid, hvor der er balance mellem natur og industri.

Modeindustrien er en af de mest forurenende brancher på verdensplan. Dette har ført til at mange firmaer nu tager etisk stilling til design, råmaterialer og produktionsmetoder. Designere udforsker materialer og metoder, der kan nedbringe industriens negative aftryk, men der findes ingen let og enkel løsning.

Fashioned from Nature
Vi bør støtte de bæredygtige brands, som gør noget aktivt for at skåne klima, miljø og mennesker

FN´s Klimamål

I mit indlæg om købestop af tøj omtalte jeg også modeindustrien, som i disse år gennemgår en enorm udvikling for at leve op til FN´s klimamål. Geologisk Museeum nævner på deres site, at de arbejder for at fremme FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling og at udstillingen Fashioned from Nature understøtter tre klimamål: Ansvarligt forbrug og produktion, Livet på land og Partnerskaber for handling.

Udstillingen kommer også ind på det emne, som jeg tidligere har skrevet om: Fremtidens tøj skal have et langt liv. Det er vigtigt at modeproducenterne fremover fokuserer på beklædning, som kan holde i mange år. På udstillingen blev der bl.a. vist det flotteste og mest klassiske jakkesæt i uld. Ternet. Super stilfuldt. Det var produceret i 30érne og blev fortsat brugt at designerens børnebørn. Der er ingen tvivl om, at det er meget vigtigt vi selv som forbrugere tager ansvar og kommer væk fra “brug og smid væk” kulturen – samt slipper fokus på de hurtige stilskifte og mange nye kollektioner hvert år. Mærkningen af tøj bør også være lige så gennemskuelig som det efterhånden er på fødevarer. Det bør vi som forbrugere stille krav om.

Moden har  – sammen med os forbrugere – brugt naturens ressourcer, som var de udtømmelige og vores forbrugsvaner har, desværre, gjort store dele af naturen til vores affaldsplads. Fremtidens udfordringer er mange, men der er håb. Her et citat fra udstilingen:

“Naturen går aldrig af mode, men at skade naturen bliver mere og mere umoderne. Forbilleder fra både politik og underholdningsbranchen viser os, at det kan lade sig gøre at være både moderigtig og bæredygtig…………..Vores jagt på mode har udryddet arter og forgiftet vores miljø. Tiden er inde til at bæredygtighed kommer på mode”.

Fashioned from Nature
Tag turen til udstillingen Fashioned from Nature gennem Botanisk Have – både ud og hjem. det giver lige en ekstra dimension til udstillingen.

Anbefaling og en opfordring – eller to

Jeg anbefaler alle at se udstillingen. Ung som gammel – mand som kvinde. Den er aktuel for os alle og er en klar øjenåbner selvom du allerede følger med i den almindelige samfundsdebat. Udstillingen er meget lærerig. Jeg så udstillingen med min 14 årige datter, som fuldstændig fortabte sig i både de mange fabelagtige designs, men i endnu højere grad i alt den viden, som man kan suge til sig på udstillingen.

Derudover vil jeg anbefale dig at gå gennem Botanisk Have hen til udstillingen. Det giver lige noget ekstra at lade sig omslutte af naturen og ankomme til udstillingen med dufte, insekter, fuglekvidder og blomster på nethinden. En anden opfordring er, at så mange skolebørn som mulig kommer ind og ser udstillingen. Der er utrolig meget læring i at se udstillingen og det er deres fremtid det hele handler om.

Fashioned from Nature viser at efterspørgslen på bæredygtigt tøj vinder frem, men det er fortsat det hurtige stangtøj, som dominerer markedet mest af alt p.g.a. prisen. Dog ender udstillingen med et håb p.g.a. de forsøg der går på at udvikle nye alternative materialer til fremtiden tøj. Forskning, innovation og samarbejde mellem videnskab, industri, uddannelse og erhvervsliv bidrager til at finde nye og mindre skadelige måder at producere og forarbejde tekstiler på.

Jo! Håbet er grønt!

Du kan opleve udstillingen Fashioned from Nature frem til 1. september. God tur – måske med picnic i Botanisk Have.

Fashioned from Nature på Geologisk Museum – læs mere her

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.