Frokost i Paris – Delikatesser i efterårssolen

Frokost i Paris
Når jeg er i Paris går jeg rigtig mange skridt og derfor melder sulten sig også midt på dagen. I dette indlæg giver jeg nogle bud på frokost i centrale Paris.

For et par dage siden kom jeg hjem fra en smuk efterårsuge i Paris. Jeg elsker Paris i oktober, hvor det gyldne og let disede lys omfavner byen og hvor temperaturen er perfekt til storbysferie. Det er varmt nok til at sidde udenfor på altanen med morgenkaffen og se solen stå op over tagene, til at sidde og læse i parkerne og lunt nok til at nyde en frokost eller et glas på en af de utallige udendørsserveringer.

Frokost i Paris
Solen står – sent – op i efterårs-Paris. Her på altanen med et tæppe og hænderne omkring kaffekoppen. Efter få minutter med solen på himlen breder varmen sig og tæppet er unødvendigt.

I dette smukke efterårsvejr er det oplagt enten at købe nogle delikatesser med til en picnic i en af parkerne eller nyde en god frokost i solen på en af byens caféer. Her kommer et par bud på en frokost i det centrale Paris. Oplagte hvis du f.eks. har besøgt Centre Pompidou.

Comptoir de la Gastronomie – Den gamle klassiker med fois gras, champagne og snegle

Godt placeret på livlige Rue Montmartre ligger Comptoir de la Gastronomie. En ægte fransk klassiker med rødder helt tilbage til 1894. Den perfekte krydsning mellem en delikatesse og en restaurant, hvor der dagen igennem serveres de lækreste små anretninger som f.eks. diverse retter med fois gras (som de selv fremstiller i deres kælder), snegle, cassoulet, linser, tatar, laks, anretninger med charcuteri eller oste og delikate desserter. Der er både mulighed for at spise ude og inde. Jeg vil klart anbefale at booke bord idet der i visse perioder er mange gæster – og pudsigt nok mange turister fra Kina, Japan og Korea

Ønsker du istedet at købe delikatesserne med hjem eller til en picnic, så går man ret lykkelig fra butikken, der ligger i samme lokale som restauranten. Når du besøger Comptoir de la Gastronomie er det oplagt lige at kigge fordi de to butikker med eminent udvalg af køkkenudstyr. Læs mere om disse butikker i mit tidligere indlæg, som du finder her.

Le Comptoir de la Gastronomie – 34, rue Montmartre – 75001 Paris

Frokost i Paris
Frokost i Paris – linser, snegle eller en salat?
Køb delikatesser hos Comptoir de la Gastronomie. Mere fransk bliver det næppe.

Delikatesse-himmel hos succesrige Maison Plisson

For to år siden faldt jeg over Maison Plisson på min vej til en af mine yndlingsbutikker, Merci (som jeg har skrevet om i et tidligere indlæg) Der er ganske få meter mellem disse to indbydende steder og det er altid inspirerende at besøge dem begge. Maison Plisson udmærker sig ved, ligesom ovenstående Comptoir de la Gastronomie, at være en kombination af delikatesse og restaurant. Dog med et mere moderne og grønt islæt. Her står man ved sine varer og serverer dem gerne i restauranten eller på terrassen, mens man kigger gæsterne i øjenene. Det er netop noget af dét, som er så dejligt i Frankrig: man tager maden alvorligt – og det mærker man.

Maison Plisson - frokost i paris
Her ses Maison Plisson´s afdeling i Marais – få meter fra Merci. Beliggende på den meget trafikerede Boulevard Beaumarchais. Det er deres første og “mindste” afdeling. Deres nye afdeling byder på stor udendørs terrasse på Place du Marché St Honoré og et endnu større udvalg. Godt bud at spise frokost i Paris.

 

Frokost på Maison Plissons´s nye terrasse på Place du Marché St Honoré. Et stenkast fra Rue de Faubourg-St. Honoré, som er en gade du bør unde dig selv et besøg på. Nogle kalder den haute couturens højborg. Gaden er smal og med ensrettet dyttende trafik. Her finder man alt hvad der hører under luksusmærker indenfor mode, smykker, parfume mm.  Det er en ikonisk gade – ikke mindst p.g.a. Chanel havde sin lejlighed i en af sidegaderne. I Rue de Faubourg-St. Honoré finder man f.eks. Chanel, Valentino, Gucci, Saint Laurent, Hérmes, Versace og Cartier og mange mange flere. Absolut luksus.

For ganske nylig (de har endnu ikke fået lagt den nye adresse på deres eget website) udvidede Maison Plisson med endnu endnu en delikatesse og restaurant – større og med bedre mulighed for at spise både ude og inde. Måske ikke lige så smuk en facade, men jeg værdsætter den lidt mere rolige beliggenhed på et lille “torv”, hvor der fra terrassen er masser af liv at følge med i. Indenfor har butikken en afdeling for hver sin specialitet: kød, fjerkræ, ost, grønt, take-away, brød, køkkenudstyr, konserves, vin, champagne, paté, chokolade etc. Høj kvalitet og afslappet stemning. Jeg kan anbefale deres salat med grillet feta eller deres ret med kylling og svampe. Godt brød – og kager to die for. Følg dem evt. på Instagram, hvor de har en ret fin og humoristisk profil.

Maison Plisson – Afdelingen i Marais – ved siden af Merci:  93 Bvd Beaumarchais og afdelingen i centrale Paris:  35 Place du Marché St Honoré

Fou de pâtisserie og Maison Plisson
Kagerne så jeg senere i det man kalder Paris´s første concept-store for kager: Fou de pâtisserie i Rue Montorgueil. Paris er velsignet med et utal af fine kagebutikker. Kagerne er små kunstværker og de mange små butikker er spredt ud over hele byen. Mange af de dygtige konditorer har fans, som nøje følger med i deres nye frembringelser. Magasinet Fou de pâtisserie (som også sælges i butikken) har formået at skabe noget så unikt som en fin lille fysisk butik, der hver morgen får leveret friske kager fra de absolut bedste konditorer i byen. Det er helt unikt. Her spottede jeg to af de kager vi spiste hos Maison Plisson, så Plisson har i den grad styr på, hvor de får deres ting fra. Du finder kage-himlen på 45, rue Montorgueil Paris 2è.

Maison Plisson
Der er masser af vælge i mellem – og i en montre for sig kan der købes Take-away, som eventuelt kan tages med til haven bagved Palais Royal eller Jardins des Tuileries. Her ses deres charcuteri-afdeling. 
Palais Royal
Oktober i den fredfyldte have bagved Palais Royal
Palais Royal
Oktober er mit yndlings-tidspunkt at besøge Paris. Pariserne suger efterårssol og nyder livet i haven bagved Palais Royal
Palais Royal
Hele vejen rundt om haven er der de fineste arkader, hvor der ligger caféer og butikker.

Rue Montorgueil – frokost i et virvar af handlende

Rue Montorgueil var en af de første gader i Paris, som blev gågade-zone. Tidligt om morgenen er der dog fortsat varebiler, men ellers er det kun skraldebilerne, der kører på naturgas, som optager pladsen og bidrager til larmen i den livlige gade. I sommermånederne er der alt for mange mennesker efter min smag – men her i efteråret vender det. Gaden ligger i forlængelse af Les Halles og der er en lind strøm af mennesker, som kommer for at handle i de mange delikatesse-butikker (hvor ovenstående kage-butik også ligger), for at drikke en apéro eller for at spise på en af de mange caféer, som er fuldstændig fyldt til frokost. Glem alt om at få en drink eller en kop kaffe mellem 12.30-14.00. Her ønsker de fleste caféer udelukkende frokostgæster.

Gaden har, på overraskende vis, bevaret en form for landsby-stemning med brosten og smukke gadelamper. Her er slagtere, fiskehandlere, grønthandlere, bagere og små specialbutikker. Mange af de små sidegader har ligeledes lukket for trafik og her finder man også mange små gode restauranter.

Frokost i Paris
Efterårssol i en sidegade til Rue Montorgueil. Til venstre ses den belgiske kæde Le Pain Quotidien, som skyder frem overalt – med stor respekt for de omkringliggende bygninger og miljøer. Man overser nemt deres butikker p.g.a. de bare lister sig ind og ikke skæmmer med store skilte mm. Også en mulighed for frokost i Paris.

Når jeg er i området ender jeg ofte på Le Compas, der ligger på et hjørne. Her er mange siddepladser udenfor, opmærksomme tjenere, udemærket frokost, ofte sol og masser at se på. Om vinteren er der ligeledes meget hyggeligt indenfor. Om sommeren, til drinks, bliver man bænket skulder ved skulder – her om efteråret er der mere plads, men fortsat mange gæster – og rigtig mange stamgæster, hvilket skaber en virkelig god stemning. Og mange turister. Dét med de opmærksomme og venlige tjenere er absolut også et stort plus i min bog.

Le Compas
Frokost i Paris – En klassiker hos Le Compas: laksetatar, salat og slanke fritter. I solen med et glas kølig hvidvin. Ja, tak.
Frokost i Paris
Stemningsbillede fra Le Compas. Frokost i Paris foto©LeCompas

Et stenkast fra Rue Montorgueil ligger en lille smal gade ved navn Rue du Nil. Her ligger et mindre mekka af god mad – alt under navnet Frenchie. Det er meget svært at få bord i deres restaurant, men kig forbi deres vinbar og gå rigtig glad derfra. Der er også en “helt nede på jorden” del af Franchie, som serverer morgenmad eller frokost f.eks. hotdogs. Et godt bud på lidt frokost midt i Paris.

Frenchie, 9, rue de Nil – se mere her

Efter at have afsluttet frokosten med en espresso eller en noisette er det bare med at komme ud i byen igen og suge mere Paris til sig – og få gået endnu flere skridt. God tur!

 

 

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.