Nordisk æstetik på Schæffergården – Stemning og Skønhed

Smuk ankomst til Villa Helene, som er en del af Schæffergården. Det er muligt at leje villaen for sig selv, hvis man ønsker et meget privat arrangement.

Forleden var jeg inviteret til Schæffergården for at deltage i en blogger-event med bloggerfælleskabet Bloggers by Heart. Jeg har igennem årene deltaget i mange møder, konferencer og seminarer hos et rigt udvalg af danske konferenceudbydere, så lige netop omgivelserne havde jeg ikke gjort mig så mange forhåbninger om. Det ændrede sig øjeblikkelig, da jeg denne efterårs-eftermiddag trillede ned ad den smalle vej med Schæffergårdens smukke hovedhus, Jagtslottet, foran mig. Scenen blev øjeblikkelig sat for en æstetiker som mig. 

Shæffergården
Her ses Jagtslottet, som er kursusejendom for Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde. Stedet er oplagt som unikke omgivelser til alle livets fester, møder eller blot en weekend i dejlige omgivelser.

Vejen til smukke Villa Helene er belagt med betænksomhed

Schæffergården ligger blot 12 kilometer nord for København i naturskønne omgivelser og består af flere charmerende bygninger placeret i en stor dejlig parklignende have, som bl.a. har direkte adgang til en sø. Området er stort, så jeg søgte ind på hotellet for at få at vide, hvor eventen foregik. Her var ingen sløv pegefinger i retning af Villa Helene, hvor eventen blev holdt. Derimod blev jeg fulgt af en smilede og hjælpsom medarbejder gennem haven og hun slap mig først, da hun var sikker på jeg kunne finde vej. Her gør man sig umage. Dejlig måde at blive taget imod. Det samme gjaldt ankomsten til den fine hvide Villa Helene: Sprossede vinduer, levende lys i lanternerne, smukke arkitekttegnede møbler og masser af god kunst. Dette skulle vise sig at blive den røde tråd i mit besøg på Schæffergården: stemning, stolthed og skønhed. 

Et kunstmuseum værdig

Jeg indledte besøget med Bloggers by Heart i Villa Helene´s stemningsfulde karnapstue, hvor vi blev forkælet med de lækreste små hjemmelavede kager, mens gylden efterårssol strømmede ind gennem de gamle vinduer. Man kunne ikke andet end føle sig velkommen i de omgivelser. På min vej gennem huset havde jeg spottet, at der var interessant kunst på væggene – og jeg fornemmede hurtigt, at her var jeg havnet et sted, som ville byde på mere i den retning. Det viste sig at holde stik. 

Shæffergården
Kunst kan noget helt særligt og det ved man på Schæffergården, som i den grad forkæler gæsterne med deres generøse tilgang til kunst.

Schæffergaarden rummer nemlig en større samling af nordisk kunst. De har bl.a. købt en omfattende samling af Sven Havsteen-Mikkelsen´s værker, som jeg slet ikke nåede at nyde nok. Blot dette kalder på et nyt besøg. Rundt omkring i bygningerne finder man også værker af bl.a. Egill Jacobsen, William Scharff, Gerhard Henning, Haagen Müller, Jeppe Vontillius og Lars Nørgaard – og på hotellets 74 værelser bliver man forkælet med kunstværker af kendte danske kunstnere deponeret af Statens Kunstfond. Hvor ofte sker det lige?

Det ypperste design fra danske møbelarkitekter

Fordelt i de forskellige bygninger, der rummer Schæffergården, finder man de mest fornemme danske møbelarkitekter fra 1930-60’erne eksempelvis formgivere som Børge Mogensen, Ole Wanscher, Kaare Klint, Hans J. Wegner, Arne Jacobsen og Poul Henningsen. Der er taget stilling til indretningen og kunsten – man værner om de fine møbler, som samtidig er til fri afbenyttelse for os gæster overalt i husene.

Shæffergården
På Schæffergården har man taget stilling til møblerne. Her er man er omgivet af de mest fornemme danske møbelarkitekter fra 1930-60’erne f.eks. Kjærholm. Ja, man sidder godt!

Efterårsmørket var ved at lægge sig, da jeg senere gik gennem haven og ind på hotellet igen. Her gik jeg lidt rundt og nød synet af Kjærholms vidunderlige sofa, borde og stole omgivet af endnu mere kunst bl.a. oplyst af PH Koglen i loftet. Således stimuleret gik jeg videre til selve Jagtslottet. Her var stemingen anderledes, men stadig lige så god: afdæmpet belysning, knirkende parketgulve og mere god kunst på væggene og flere vidunderlige møbler – nogle endda yderst sjældne – samt en fantastisk lysekrone, der skabte en både hyggelig og andægtig stemning på een og samme tid. Enkelte steder havde gæster slået sig ned og sad og arbejdede. Helt unikt og stemningfuldt for et konferencested. I sådanne omgivelser er det ikke svært at fordybe sig.

Shæffergården
Lysekronen i Jagtslottet med et varmt lys, der er med til at skabe den mere intime og hyggelige stemning – nogle begyndte at tale om bryllupsvals….

Fra Jagtslottet kommer man videre over i en nyere bygning med restauranten Wohlert, der er tegnet af Wilhelm Wohlert, arkitekten bag Louisiana. Slægtskabet fornægter sig ikke – og ligesom på Louisiana er en pejs med til at sætte stemingen. Indretningen og antallet af lamper samt smukke stole kan tage pusten fra enhver. Sjældent har jeg set så mange Wegner stole på een gang. Meget smukt og indbydende.

Shæffergården
Restauranten Wohlert viderefører den gode stemning fra Jagtslottet, men i en mere moderne stil.

Schæffergården

Gæster forkæles med et smagfuldt og sæsonpræget køkken

For mad skal der til, hvilket Shæffergårdens køkken i den grad sørger for. Man spiser både godt og smukt her. Da vi var færdig med vores møde blev vi budt på små delikate anretninger og på vej hjem i bilen drømte jeg om lidt mere af det velsmagende mad, men det var jo en vigtig netværksaften for mig med mange spændende mennesker, så forhåbentlig får jeg en anden gang mulighed for at spise i restaurant Wohlert, hvor jeg har mere tid til nydelse. Gerne når deres store køkkenhave står klar. Lige bagved hotellet er køkkenet igang med at etablere en kæmpe køkkenhave, som kan underbygge deres ønske om at omlægge til et økologisk og bæredygtigt køkken. Igen kipper jeg med flaget.

Shæffergaarden
Billedet er lidt tåget, men det blev mit syn også, da jeg så restaurantens mange Wegner stole…var det ikke den ikoniske stol The Chair?  Stolen som John F. Kennedy og Richard Nixon sad i, da de mødtes i den første tv-udvalgsdialog i 1960. Stolen blev dengang primært udvalgt for sin komfort og ægte kvalitet – Idag sidder Wohlert´s gæster i den….ja, tak!
Shæffergården
Restauranten er tegnet af Wilhelm Wohlert, arkitekten bag Louisiana, og prydes af flotte nordiske designmøbler og unik kunst.

Den gode stemning på Schæffergården

Rammerne gør det ikke alene. For nok er Schæffergården fyldt med kunst og smukke møbler, men det er personalet, som gør den store forskel. Man fornemmer, at der hersker en rigtig god ånd og stolthed blandt de ansatte. Det virker i høj grad, som om det er et rart sted at arbejde og derfor bliver det også et rart sted at opholde sig for os gæster. Jeg glæder mig til at komme igen – måske til en koncert, litteraturfestival eller en vinsmagning, som også jævnligt afholdes i de dejlige omgivelser.

Nye kontakter, kvinder og Bloggers by Heart

Tilbage til mødet med Bloggers by Heart! Her mødte jeg nogle inspirerende og energiske kvinder, som jeg glæder mig til at lære bedre at kende i fremtiden og eventuelt samarbejde med. Skulle du gå rundt med en drøm om at blogge, så kan jeg varmt anbefale dig at kigge ind hos Blogguides, hvor du får masser af gratis hjælp til at komme igang. De to dygtige kvinder, Katrine og Lise, som står bag Blogguides står ligeledes bag blogger-fællesskabet Bloggers by Heart,

Og sådan kan det gå! Man drager afsted til et møde sidst på dagen. Lidt træt og uoplagt – og nogle timer senere kører man derfra fuld af energi. Sådan en aften var det på Schæffergården forleden, hvor omgivelserne gjorde, at man lige rettede ryggen og gjorde sig umage.  Kender du det?

Shæffergården
Bonusinfo: Schæffergården ejes af Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde, som også ejer hotellet Lysebu i Oslo. Alle indtægter fra driften på Schæffergården og Lysebu går til at realisere Fondets formål. Det betyder blandt andet, at Fondet uddeler cirka 6.000 stipendiatdøgn om året, hvilket svarer til cirka 10 mio. kr. Schæffergården tilbyder løbende kulturelle tilbud i form af udstillinger, koncerter og foredrag med nordiske formidlere og kunstnere.

Læs mere om Fondet og Norgeshjælpen her – Det er både en gribende og fantastisk historie om danskernes hjælp til Norge under 2. verdenskrig.

 

Schæffergården – Jægersborg Allé 166, 2820 Gentofte

Restaurant Wohlert

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.