Vellykket og empatisk samtidsroman – Syv Sind af Lotte Kaa Andersen

Syv Sind
Lotte Kaa Andersen har skrevet en triologi, hvor Syv Sind er det sidste bind. Fremragende samtidsromaner om livet på første klasse – og faldet fra tinderne i slipstrømmen af finanskrisen.

Lotte Kaa Andersen´s roman Syv Sind er den sidste i trilogien om det priviligerede miljø i et lille område af Nordsjælland, som begyndte med den overbevisende roman Hambros Allé 7-9-13, der blev efterfulgt af den elegant fortalte 100 Dage. Det tredie og sidste bind afslutter et satirisk og underholdende portræt af livet bag facaderne i et lille gyldent hjørne af Danmark i årene omkring finanskrisen og frem til idag.

I Syv Sind følger vi syv forskellige mennesker, der alle blev ramt af finanskrisen. Krisen ramte hurtigt og hårdt i netop deres område og de er nu ved at have slikket deres, mere eller mindre, dybe sår. I hvert kapitel følger vi en person: tre kvinder, tre mænd og teenageren, Lukas, som blev tabt mellem to stole under finanskrisen og forældrenes kamp for deres karriere og økonomiske stræben. I Syv Sind er vi tidsmæssigt nået frem til idag, hvor finanskrisens overforbrug og overmod er lagt bag personerne, men hvor tvivlen og længslerne nu ligger som et tungt skydække over dem alle.

Cille og Ask

Cille er gift med den hårdarbejdede McKinsey-konsulent Ask, der umiddelbart før finanskrisen fik overbevist Cille om et fremtidigt liv på Hambros Allé – og dermed til at flytte tilbage til sit eget udgangspunkt. Under krisen mistede Cille sit job som grafiker og hun har gået hjemme med børnene og været limen i familien. Passet det hus, som som de købte på toppen umiddelbart før krisen. De er, lettere forslået, kommet igennem krisen og Cille har endelig fået en mulighed for at folde sig ud arbejdsmæssigt, men Ask bakker hende ikke op, da hun nu ønsker at folde sine vinger ud:

“I en grå Audi stationcar på vej mod Kastrup Lufthavn, går det op for Cille, at hun er et frit menneske. Hun ved selv, hvad der er det rigtige, hun definerer selv, hvad hun vil være med til. Og hun vil ikke sidde her og lade som ingenting.”

Cille forlader bilen med familien og begiver sig ud på en fysisk og mental rejse for at finde ind til sig selv.

Caroline, Kaare og Lukas

Caroline er gift med selfmade ejendomsmægler Kaare. Caroline har vi tidligere lært at kende som succesrig skilsmisseadvokat – med øgenavnet Jernkussen blandt konkurrenter og kolleger, men nu arbejder hun for en fond og tilbringer det meste af tiden væk fra Kaare og deres prestige bolig på en bakketop i Klampenborg.

Kaare har rejst sig efter de svære år på ejendomsmarkedet og fornemmer, at der blæser nye vinde. Han drømmer om at bygge eksklusive boliger til kræsne mennesker. Et community med frihed til at slappe af og leve med folk der ligner een selv. Imens han planlægger dette, underholder han sig med en ung og tynd Sugarbaby, men savner mest af alt sin frodige og ukomplicerede russiske elskerinde, Svetlana, hvis fyldige bryster tidligere omsluttede ham og gav ham fredfyldte og sorgløse stunder.

Sorgløs er langt fra den sindstilstand Kaare og Caroline´s søn, Lukas, befinder sig i. Han har ikke fundet fodfæste i livet, men derimod holdt livet stangen ved et misbrug. Da vi møder ham i Syv Sind er han med nød og næppe ude af misbruget, men han er en torn i øjet på sin far, der mener, at det vil være et skub i den rigtige retning at installere sønnen i en nyerhvervet lejlighed i en sidegade til Nyhavn. Her bor Lukas, med øgenavnet Mastercard, fordi man altid kan låne penge af ham, i et guldbur sammen med andre fortabte sjæle og danner rammen om det de kalder “Asylet for hjemløse Gentoftedrenge”.

Line og Peter

Line svævede over vandene før finanskrisen, hvor hun med sikker hånd skabte det boligblad-værdige hjem for sin mand og store børn. Hun var den perfekte værtinde og arrangerede fester alle drømte om at deltage i. Men lige så højt Line og hendes mand sad på tronen over det perfekte liv – lige så dybt faldt Line, da det kom frem, at hendes mand – og hende selv -havde forvaltet familieformuen, der ellers var blevet værnet om i 100 år. Finanskrisen tog både hendes mand, hendes hjem og hendes drøm om familielivet på solsiden. Line har formået at komme videre med sit liv og ernærer sig nu som kogebogsforfatter. Hun har mødt Peter, der er læge og forsker og nu arbejder for en fond, der har bragt dem begge til Dubai. Det forventede eventyr i ulidelig varme og luksuriøse Dubai lader vente på sig. Imens henslæber Line tilværelsen med glædesløs shopping og kedsomhed i de prangende Malls, hvor hun studerer de tilslørende kvinder. Peter er fraværende og kæmper med en fortid, som er ved at indhente ham. Håb og drømme fordamper i varmen.

Nordsjællandske racekatte og forkerte penge på tålt ophold

Lotte Kaa Andersen har igen skrevet en velkomponeret roman med et medrivende sprog. Hun tegner tydelige, og til tider satiriske, billeder af sit persongalleri,  men man står altid tilbage med en sympati og forståelse for de forskellige personer. Med sin skarpe iagttagelse og sublime evne til at beskrive både personer, steminger og miljøer er man underholdt fra første til sidste side. Med et fast og målrettet greb bliver vi som læser ført med bag facaderne i den indercirkel, hvor Lotte Kaa Andersen selv befinder sig til dagligt. Vi forstår familietragedierne, privilegiemætheden, længslerne, splittelsen, angsten for ikke at lykkes, håbet om tosomheden og tvivlen. Vi genkender hendes beskrivelser af de slanke og velplejede kvinder, der næppe kigger efter mænd som Kaare – eller som Cille har svært ved leve op til:

“….Nordsjællands perfekte kvinder. Racekatte, lokalt opdrættede. Skabt til at sole sig på dækket og stå i forstavnen på en blændende hvid sejlbåd. Det er noget med generne og knoglestrukturen. Huden. Så blød den er, så glat og velfugtet. Håret, tøjet, solbrillerne i panden. Neglene er rene og filet i en smuk form. Imødekommenheden, overskuddet. Varmen. Energien. Spillet. De spinder, når de taler, deres sprog er glat og sterilt, hun kan ikke fornemme, hvem de er inde bag de gode klipninger. De repræsenterer et system og en orden, hun ikke forstår”.

Jeg kommer i særlig grad til at savne Kaare. Han kommer udefra og kan ikke aflæse koderne. Et hus på bakketoppen i Klampenborg gør det ikke for ham – og kommer aldrig til det:

“…..Hans baggrund er som et DNA-spor, der afslører sig i de mindste detaljer. Det er den måde, han går på, hans omgang med vokaler og konsonanter, hans mimik, dybden og roen i hans blik. Vi afgiver informationer om vores sande tilhørsforhold med alt, hvad vi er; mundhygiejne, ansigtshud, porestørrelse, negle, stemmeføring, fedtprocent.”

Syv Sind er en vellykket og velskrevet afslutning på trilogien, der helt igennem har fanget mig. Jeg håber, at der måske følger en filmatisering i kølvandet på denne veloplagte triologi.

Jeg stod klar hos boghandleren, da 100 dage udkom og igen da Syv Sind udkom. Jeg står helt sikkert også klar næste gang Lotte Kaa Andersen sender en roman på markedet. Jeg er fan.

Syv Sind af Lotte Kaa Andersen – Rosinante.

 

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.