Design af urner – Omslut det sidste farvel med skønhed

Urner - Miljøvenlige urner
BeyondLife er et dansk firma, som laver disse smukke bionedbrydelig urner, der er produceret i støbepap, med integrerede frø. Når urnen nedsættes i jorden vokser der blomster og et træ op på graven.

Døden er ofte svær at tale om på trods af, at den er det eneste sikre i vores liv. Når et menneske går bort, så står man som efterladt overfor mange beslutninger. Een af dem kan være valg af en urne, som asken fra den afdøde samles i. Eftersom døden er så svær at tale om, så overser man helt det smukke design-objekt en urne kan være og det er synd, for der findes nogle virkelig fine urner, som kan være med til at skabe en meget smuk afsked. Jeg har her samlet et mindre udvalg af både smukke og miljøvenlige urner. Der tages omkring 30.000 beslutninger om valg af urne i Danmark om året, hvilket betyder, at mange mennesker hvert år står overfor denne beslutning.

Miljøvenlig urne lavet af kartofler og leveret med blomsterfrø

BeyondLife er et dansk firma bestående af Pia og Mikkel Galschiøt. De har skabt nogle 100% bionedbrydelig urner, som er lavet af PaperFoam. PaperFoam er et meget miljøvenligt og nedbrydeligt materiale, hvor hovedingredienserne er kartoffelstivelse og træ fibre, som er lokalt produceret. Intet i materialet kan skade naturen. PaperFoam er et af de mest miljøvenlige og bæredygtige materialer og produktionen er meget energi effektiv samt har et lavt vandforbrug.

Design urner - urne design
Har man en drøm om at få urnen sat ned på privat grund, kan det også lade sig gøre. Det kræver en tilladelse fra Stiftsøvrigheden og lidt papirarbejde. Derudover skal grunden være mindst 5000 kvadratmeter. En skov eller havet er også en mulighed.

Urnen fås i flere farver og i et lille blad, som er fastgjort til urnen, ligger frø, som spirer til fine blomster og et træ. Efter urnen er nedsat eller asken spredt over havet, tager man bladet med sig og sår frøene enten hjemme eller på gravstedet. År efter år, generation for generation, vil man nu kunne følge, hvordan de spirer og vokser. På den måde kan man lade livets træ skabe sin egen fortsatte fortælling, som et evigt minde om den man har mistet.

Urner - design af urner
Lad f.eks. frøene spire i haven eller på altanen, så du nemt kan gå ud og plukke en buket blomster, som kan vække minder om f.eks. din mormor.

 

Design af urner - miljøvenlige urner
Det tyske firma SAMOSA har lavet en “mindeskål”, hvis design tager udgangspunkt i den urne, som er valgt. Ideen er så, at man samler nogle ting fra den afdøde og dermed har et lille smukt hjørne, hvor man kan mindes den afdøde. Alle skåle er håndlavet og med valnøddetræ.

 

Urner - miljøvenlige urner
Frej er en urne fra det tyske firma SAMOSA design. Frej er opkald efter den Oldnordiske gud med selvsamme navn, som er søn af guden for skibsfart, handel og fiskeri Njord og bror til Freja.

 

Design af urner - urner
Urne fra det tyske firma Samosa.

 

Design af urner
Det er i dag muligt at få spredt sin aske over åbent hav (eller over større fjorde eller bugter. Det er ikke tilladt at sprede asken over en sø). Det er de efterladte, som skal sørge for at få asken spredt, og spredningen af asken skal foregå på en måde, der ikke vækker opsigt. På borger.dk kan man finde en blanket ”Spredning af aske over åbent hav”, som man kan udfylde og ligge sammen med ens øvrige ønsker.

Filtede urner – et smukt farvel i pagt med naturen

Uurna er en dansk designvirksomhed, som har flere års erfaring med filt. De har lavet de fineste urner i filt og forskellige materialer fra naturen. F.eks. kan lukningen være et stykke gammelt drivtømmer, læder, en sten eller en større musling. I fremstillingsprocessen bruges kun vand og sæbe. Urnerne stives let med lim, der er godkendt til begravelser. Uld nedbrydes fuldstændigt i jorden og efterlader endda jorden beriget, fordi uld indeholder nyttige mineraler og organiske stoffer.

Uurna´s holdning er, at omsorg for naturen er en vigtig del af livet. Det gælder også ved livets afslutning. For dem er bæredygtighed et overordnet princip.

Læs mere om Uurna her

 

Design af urner - urner
Livets træ

Urner i træ – med og uden bark

Nedenfor ses to urner, som begge er håndlavet i træ. Med udgangspunkt i Livets træ er urnerne med til at symbolisere mennesket og dets livscyklus. Træet livscyklus bruges ofte som en fin metafor på den menneskelige cyklus, hvor tingene også gentager sig i det uendelige fra fødsel til død.

 

Design af urner
Natur Bark er en naturstof biourne, som er lavet af forskellige biologiske ingredienser, uden råolie og 100% biologisk nedbrydelig. Barken er påmonteret i hånden, hvilket giver den et rustikt og naturligt udseende. Set hos Nordic Funeral, som har mange fine urner.

 

Design urner - Urne design
Denne urne i valnøddetræ er skabt af den tyske kunstner Christian Matche. Han producerer urner i et samarbejde med de efterladte. Det er mit indtryk, at man i Tyskland godt må lade en urne blive i ens hjem, hvilket er forbudt i Danmark. Denne urne er f.eks. ikke blevet nedsænket, men står som et minde hos en familie.

 

Når man selv står for urnenedsættelsen kan det være en god idé at skabe et ritual under ceremonien. Der opstår en naturlig tomhed midt i sorgen og et lille ritual kan måske være med til at mindske denne tomheden en lille smule. Samtidig kan det være konstruktivt midt i sorgen, at have noget håndgribeligt og konkret at tage sig til.

Hvad skal man sige? Hvordan får man sagt det sidste farvel?

Vi slutter, hvor vi begyndte: hos danske BeyondLife. De nævner på deres website, at der findes meget få ritualer i forbindelse med en urnenedsættelse (eller en maritim begravelse – altså hvor man spreder asken ud over havet). Når begravelsen foregår fra en kirke og der er jordpåkastelse, så siger præsten det så fint:

af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå”

Denne del er – synes jeg – en fin afslutning, som vi kender til og ofte har hørt. Både i det virkelige liv og på film. Men hvad så, når der ingen præst er? Her henviser BeyondLife til nogle ord, som er komponeret af Bedekvinde og antropolog Naja Genet May fra Unik Afsked. Jeg vil slutte med disse ord, som jeg synes er meget velvalgte:

“Af ord, tanker og kærlighed er du kommet, til ord, tanker og kærlighed skal du blive. Og på den måde skal du leve videre i ord, tanker og kærlighed”

 

Tak fordi du læste med.

 


Bemærk: normalt tager jeg stort set alle mine fotos, men i dette indlæg har jeg lånt fotos hos de forskellige leverandører til urnerne. Tak for lån af fotos til:

BeyondLife

SAMOSA

Uurna

Nordic Funeral

Christian Masche

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.