Er en plakat fin nok til væggen?

Skøn billedvæg set hos Lyrum, Aarhus – Plakat

Plakater er blevet brugt siden 1400 tallet som opråb, oplysning og siden reklame, men med tiden kom de også med i det “fine” selskab og fik adgang til hjemmet som udsmykning. Dog ikke altid med stildommernes velsignelse.

Jeg forsøgte mig med en – syntes jeg selv – meget smuk plakat på en af mine vægge for omkring 15 år siden. Jeg var flyttet i mit første hus, som var nænsomt istandsat af en dygtig møbelsnedker – og med mig havde jeg en plakat, som det var lykkedes min mor, der dengang arbejdede på Filminstituttet, at fremskaffe. For mig en lille skat.
Plakaten viste en af Bindesbøll´s smukke sølvvaser og var lavet i forbindelse med filmen “Den magiske orden”. Filmen var et signalement af dansk formgivning, brugskunst og design – Fra Bindesbøll omkring århundredeskiftet op gennem det 20. århundrede.

Jeg har gudskelov stadig bogen. Omslaget på bogen er det, som jeg engang også havde som plakat

Plakaten kom i kælderen

Jeg havde glædet mig til at hænge plakaten på væggen, men efter besøg af to arkitekter-venner (ikke samme besøg) fik jeg nogenlunde enslydende kommentar til plakaten på væggen: “Hvor er det synd I hænger en plakat på væggen og ikke rigtig kunst”. Jeg var ellers meget sikker i min smag og stil, men dengang blev jeg alligevel påvirket. Jeg forstod tydeligt, at det var dårlig stil (i arkitekternes øjne) at benytte sig af plakater på væggene i ens hjem.

De senere år er dette dog vendt. F.eks. ser man mange små danske firmaer skyder frem med fine produktioner af plakater og man kan købe fine plakater mange steder. Tjek f.eks. Stilleben, thecreatorsrep, Permild-Rosengren eller Beaumarche. Her er lidt for enhver smag.

Litografiske plakater

Men dét der nok i særlig grad har trukket plakaten med ind i det lidt finere selskab er de franske litografiske plakater eller genoptryk af franske plakater. På det kunstneriske plan stod den moderne plakats vugge nemlig i Frankrig (som så meget andet dejligt) – og herfra fås de litografiske plakater skabt af kunstnere, som tegnede deres motiv med litografisk kridt på papir. Motivet blev herefter ætset ind i den litografiske sten, som blev brugt til tryk. Plakaterne kom oftest blot i få hundrede stk – men omkring 60´erne trådte de litografiske tryk helt i baggrunden til fordel for off-set tryk.

Hos Berndtsens på Gl. Kongevej på Frederiksberg finder man et stort udvalg af litografiske plakater eller genoptryk af franske plakater. Hun er virkelig dygtig til at få fingrene i de fine plakater, som hun indrammer med sine håndlavede rammer. Der er både helt enkle trærammer, men især hendes håndforgyldte/forsølvede rammer er jeg begejstret for. De er meget smukke og jeg synes hun er særlig skarp til at finde den rette ramme til hver enkelt plakat.

Henri Matisse, vintage plakat set hos Berndtsens på Frederiksberg

En plakatkunstner i Paris – besøg udstillingen i Marais

Bevæger du dig til plakatens vugge – Frankrig – eller nærmere bestemt: Paris kan jeg anbefale et besøg i et smukt middelalderpalæ i Marais, som idag huser Bibliothèque Forney. Jeg var forbi dette tidligere bispesæde i sidste uge og så en lille fin udstilling med plakatkunstneren Charles Loupot. Charles Loupot var tidligere kunstmaler, men slog igennem i 20´erne med sine art deco plakater og er nogenlunde samtidig med den noget mere kendte plakatkunstner A.M. Cassandre, som man f.eks. kender fra Dubonet og Ricard-reklamerne.
Plakaterne på udstillingen er reklamer for helt almindelige ting såsom chokolade, sæber, kaffe, aperitif mm, men mange af dem er små kunstværker og visuelt utrolig flotte. Charles Loupot blev, med sine mange reklamer og datidens merchandise, en vigtig del af den franske visuelle identitet i 30´erne, 40´erne og 50´erne. Absolut et besøg værd – og kvarteret i den sydlige del af Marais er super charmerende – og knap så overrendt. Udstillingen løber frem til slutingen af maj 2018.

Plakat fra udstillingen i Paris med plakatkunstner Charles Loupot. Den lille tegning nederst i højre hjørne bruges af de små franske skolebørn, som naturligvis går på udstillinger i deres skoletid.

Plakat på væggen igen

For nylig købte jeg en plakat hos netop Bendtsens på Frederiksberg og jeg glædes over den hver eneste dag. Ikke mindst den smukke ramme. Idag er det utænkeligt at jeg ville lade mig påvirke af andres syn på plakater, kunst og hvad der er god og dårlig stil. Mit hjem er mit hjem – og vores vægge afspejler lige præcis, hvad min mand og jeg sætter pris på: malerier, børnetegninger, plakater, litografier, et højt værdsat Billie Holiday LP-cover, skulpturer, fotografier og masser af bogrygge.

Min mor fandt ikke blot føromtalte plakat til mig, men også bogen om filmen. Plakaten endte nemlig med at få fugt i vores kælder, fordi jeg tog den ned efter arkitekternes dom (!), men bogen har jeg gudskelov fortsat. I forordet til bogen står der bl.a.: “Det handler om form, rytme, perception, at give udtryk for de følelser man rummer – og først og sidst: at nå menneskets hjerte. Kan vi mødes i skønheden?”

Hvad har du på dine vægge?

Plakat på min væg i den smukkeste håndforgyldte ramme. Købt hos Berndtsens, Frederiksberg.
Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.