Det bedste tidspunkt at besøge Paris? Her er mit bud!

Efterår på Place Dauphine
Ser man bort fra sommermånederne, så er Place Dauphine altid helt rolig – og naturligvis er den blot endnu smukkere om efteråret. Pladsen er trekantet – og ved den brede del spilles der Boule – langs bygningerne er der caféer og restauranter – og Seinen løber på bagsiden af husene på begge sider idet pladsen ligger på en ø. ©LoneLaue

Paris er altid dejlig. Næsten. For der er faktisk tidspunkter, hvor jeg synes du skal undgå at besøge byen. Mere om dette senere. Lad mig begynde med at hylde mit absolutte yndlingstidspunkt i byen: efteråret – oktober måned og den første halvdel af november. På dette tidspunkt bliver, det i forvejen særlige parisiske lys, endnu smukkere. Jeg har besøgt Paris utallige gange på alle tider af året – og for mange år siden boet i byen – og efteråret overgår alle andre tidspunkter.

Lyset og efterårsfarverne højner den æstetiske nydelse det allerede er at slentre rundt i byen med de smukke og elegante bygninger. Tager man rulletrappen op til toppen af Center Pompidou (hvor der både er restaurant og en terrasse-bar – men også udkigspunkt) og kigger ud over byen, så vil man opleve, at byen er afstemt i afdæmpede farver og der er meget få “øjen-bæ” til at skæmme byen. Ingen dominerende neonreklamer og påtrængende farver. Faktisk er det stort set kun Center Pompidou, som giver den gas med farverne – og dem ser man jo ikke, når man står på toppen af dette ellers meget besøgs-værdige sted med både skiftende og permanente udstillinger. Efteråret og arkitekturen (med de mange små karakteristiske skorstene, franske altaner i smedejern og høje vinduer med smukt gammelt vinduesglas) passer umådelig fint sammen – Paris bliver badet i gyldent lys.

Efterår i Paris
Der ryges, snakkes, drikkes, spises, kysses, tænkes, diskuteres, læses og leves udenfor på caféerne – også selvom kalenderen siger november. ©LoneLaue

Favorit-beskæftigelse i Paris

Dybest set er der altid mange turister i Paris – og det gælder også for min favoritsæson: efteråret, men her er mere luft i mellem og temperaturen for en storbysferie er perfekt. Jeg foretrækker at rundt i Paris og tager aldrig metroen, men nyder at spadsere fra A-Z. Nogle gange hopper jeg på en bus, hvis det skal gå hurtigt eller hvis strækningen er lige lang nok, men for mig betyder det alverden at gå rundt i Paris og mærke stemningen. Her er efterårets temperatur perfekt. Alle pariserne er selv i byen ovenpå deres ferie i august, så der er rig mulighed for at sætte sig mellem pariserne på caféerne og gøre det, som jeg elsker mest ved at være i byen: se på pariserne gå, køre, cykle eller skynde sig forbi min plads på caféen. Jeg bliver aldrig træt af at studere pariserne – eller at gå rundt i byen. Mange tusinde skridt hver dag.

Jeg shopper sjældent, når jeg er i byen! Jeg ser på vinduer, facader og alle andre, der shopper. Selvfølgelig har jeg mine favoritsteder, hvor jeg lige skal forbi, men som udgangspunkt tager jeg sjældent til byen for at shoppe, men for at nyde synet af parisere, deres hverdag, deres påklædning, deres vaner, deres sprog, deres måde at gestikulere på, deres mad og vin – og for at spille en lille smule Parisienne nogle uger eller måneder om året. Det gør mig ufattelig lykkelig – lige der i efterårssolen. Særlig med et glas vin og min mand ved min side.

Parisienne, Paris i efteråret
Parisiske kvinder i gadebilledet….jeg elsker at se på de franske kvinder og mænd. Her en kvinde i efterårssolen i Saint-Germain-des-Prés. ©LoneLaue

Vintermånederne i Paris

December er også dejlig i Paris, hvor byen er dekoreret med julelys – og man kan være heldig (det har jeg været flere gange) at opleve snefnuggene dale ned…..Udover at være en yderst stemningsfuld måned, så er det også et godt tidspunkt at besøge museer og gallerier, hvor køerne er nærmest ikke eksistrende.

Januar, februar og primo marts (ikke omkring påske) er de måneder, hvor jeg har oplevet færrest turister. Jeg er ret glad for Paris i særlig januar og februar. Der er en mere rolig og afdæmpet stemning i byen, hvor de smukke karakteristiske gadelamper tændes tidligt. Man luner sig på caféerne – og hvis man ønsker at forkæle sig selv er januar/februar tidspunket:  I Paris er der nemlig statsreguleret tidspunkter for udsalg: seks uger to gange om året – med begyndelse i januar og juni. Der kan gøres virkelig gode køb. Kom om formiddagen på ugedagene – og hold dig væk fra weekender.

Madmesse i februar og plads på restauranterne

Mad og Frankrig hænger uløseligt sammen, så februar er den oplagte måned til at forkæle ganen i Paris. Det er nemmere at få bord på restauranterne og prisen på overnatning er også lavere end på andre tidspunkter af året. Hvert år i februar afholdes den store – meget store – landbrugs- og fødevarermesse, Salon-Agriculture. Den må jeg skrive om en anden gang, men det er virkelig en stor oplevelse, som jeg varmt kan anbefale – dog ikke i weekenden. Man går fra store messehaller med levende køer, svin, geder, enorme landbrugsmaskiner over til mad og vinboder, hvor hver egn af Frankrig er repræsenteret. Man går hverken sulten eller lige derfra.

Marts kan byde på både lidt forår – men er ofte ret regnfuld.

Jeg synes vintermånederne er virkelig fine at besøge Paris i – og de overgår da også milevidt de måske oplagte måneder, hvor jeg holder mig væk.

Bedste tidspunkt at besøge Paris - efterår i Paris
Lyset er fuldstændig magisk langs Seinen i oktober og en stor del af november. Der er fortsat blade på træerne i de smukkeste farver og vejret er til tider så lunt, at man kan smide overtøjet og nyde solen på en café midt i byen eller langs Seinen. ©LoneLaue

Forår og sommer i Paris

Jeg har fødselsdag d. 24 april og her har jeg mange gange oplevet vidunderligt vejr i Paris. På dette tidspunkt længes man efter sol og varme – og det kan man sagtens få i april. Jeg synes det er en meget behagelig måned at besøge Paris – og det samme gælder maj og september, der også hører til blandt mine favoritter. Jeg ville være et skarn, hvis jeg ikke også inkluderer juni, som en dejlig måned i Paris, men jeg har flere gange oplevet at befinde mig i Paris i juni i bagende hede og med tusindevis af turister med sveden løbende ned ad ryggen og alt for mange mennesker overalt.

Skal du til Paris i juni måned, så vil jeg derfor varmt anbefale dig at leje en Airbnb lejlighed med altan. Det er der rig mulighed for (også til rimelig priser). Alternativet kan være at vælge et hotel tæt på f.eks. Jardin de Luxembourg (eller en anden af Paris´s mange vidunderlige parker f.eks. Parc Monceau), som er skøn på en varm dag. I Jardin de Luxembourg er der altid masser af se på, mange stole og rig mulighed for at nyde livet under alle trækronerne. Ellers trækker Seinen også, men jeg synes juni nemt bliver for varm og for overfyldt.

Efterårssolen nydes i Paris
Et andet yndlingssted i byen – særlig om efteråret – er den smukke Jardins du Palais Royale. Midt i den travle by ligger denne smukke rolige oase, der er omgivet af bl.a. Kulturministeriet – og i stueetagen finder man arkader vejen rundt. Lyst er fantastisk, der er ro, springvand, vandbassin, træer, blomster, jernstole (som i Jardin de Luxembourg) – og ret mange fotografer p.g.a. både lys og de fotogene omgivelser. Skønt sted – og ofte med læ, så man kan nyde den tidlige forårssol eller efterårsolen. ©LoneLaue
Udendørsliv på Place Colette
Selvom efteråret er lunere i Paris end i København, så kommer varmelamperne i brug. Der er knald på varmelamperne overalt på caféerne i Paris, fordi livet i høj leves udenfor på cafeerne. Både til frokost, sidst på eftermiddagen til et glas og til aften – og vi turister – ja, vi er der jo også hele tiden til at fylde op. Miljømæssigt er varmelamperne noget gevaldigt svineri – men på stemnings-barometeret ryger man helt i top. Desuden virker det som om, at der er markant flere rygere i Paris, som også stimler sammen på caféstolene udenfor under markiserne og varmelamperne. ©LoneLaue

Undgå Paris i juli og august

Da jeg for mange år siden skulle til Paris for første gang var det som au pair-pige. Jeg havde jobsamtale over telefonen og da min Madame ringede for at tilbyde mig jobbet talte vi om start-tidspunkt. Her sagde hun noget i stil med:

“Juli er hæslig i Paris p.g.a. varmen, den massive mængde af turister og alle parisere trænger til ferie. Det vil vi ikke byde dig. Og i august overlader vi (parisere) byen til turisterne og forsvinder selv. Kom 1. september hvor Paris bliver sig selv igen”.

Det råd har jeg fulgt lige siden. Særlig fordi jeg har fået det gentaget igen og igen. Jeg har derfor aldrig været i Paris i juli måned, da det blot vil være endnu varmere end juni og med endnu flere turister. Til gengæld drog jeg alligevel afsted til Paris i august sidste år. Muligheden opstod og intet kunne holde mig væk fra byen. Byen var dog langt fra det Paris, som jeg elsker. Væk var alle bilerne og larmen. Visse dele af byen var helt øde og forladt. Mange af mine favoritsteder holdt lukket. Både butikker, caféer og restauranter.

Parisienne på cykel
Parisisk kvinde i Saint-Germain-des-Prés – styr på stilen. Selv på cykel og med strittende lillefinger. ©LoneLaue

Byen var dog perfekt at cykle rundt i. Vi oplevede at kunne cykle midt ude på nogle af de helt store boulevarder…..hvilket var meget mærkeligt og meget lidt parisisk. Men mest slående var den manglende tilstedeværelse af pariserne. Byen var næsten støvsuget for dem. Paris i august viste sig som en skygge af sig selv og jeg savnede pludselig larmen fra biler, dytten fra scootere, det trafikale kaos, alle de rygende parisere og problemet med at få en plads til frokost ved mine stamsteder. Så mit bedste råd til dig er: undgå juli og august i Paris – også selvom de laver Paris Plage – sandstrande langs dele af Seinen. Ihvertfald hvis du vil opleve dét Paris, som jeg holder inderlig meget af: en by fyldt med parisere midt i deres hverdag.

Jeg håber du kan lade dig inspirere af ovenstående.  Paris er for mig magisk og et sted som jeg aldrig bliver færdig med. Nu håber jeg bare på, at der snart igen kan køres direkte fra Hovedbanegården til Paris med tog, så man kan rumle igennem Europa om natten og vågne op i Paris. Det er virkelig en stor drøm at opleve dette igen.

Paris is always a good idea – siger Audrey Hepburn i filmen Sabrina……og jeg er næsten enig, men efteråret overgår alt.

Bon Voyage!

Udendørscafe i Paris
På rækker sidder vi. Turister og parisere og følger alle dem der passerer forbi. Jeg er vild med parisernes cafékultur. Find de cafeer, som ikke ligger i nærheden af turistattraktionerne. Priserne er lavere, servicen højere og stemningen vanedannede. ©LoneLaue
Musikere på Ile Saint Louis
På broen til Ile Saint Louis er der ofte musik – og ofte ganske god musik. ©LoneLaue
Sen efterår i Paris
Solen forsvinder ned bag bygningerne i Paris – og vinduerne fanger den sidste sol inden de smukke lamper tændes igen. ©LoneLaue
Vin rouge på café
Roen indfinder sig efter endt arbejdsdag og der bliver altid fyldt op på alle caféerne til et glas. Santé. ©LoneLaue
Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.