Læs Napoli-romanerne inden du ser filmatiseringen eller teaterstykket

Napoli-romanerne
Napoli-romanerne har solgt over 5,5 milioner bøger i 42 lande – og forfatteren værner fortsat om sin anonymitet.

Hvis du ikke allerede er blandt de millioner af mennesker, som har læst de meget omtalte Napoli-romaner, så vil jeg varmt anbefale dig at gå efteråret i møde med disse fire bøger og finde ind i den intense historie om to kvinder og deres venskab over fem årtier. Til november kan du se det første bind “Min geniale veninde” filmatiseret i en co-produktion mellem HBO og den italienske kanal RAI – og det ville være synd ikke at have haft hele universet inde i dit hoved først p.g.a. forfatterens evne til at skabe billeder til din fantasi. Forfatteren har en særlig evne til at skildre virkeligheden og samfundet via sanserne. Meget intenst og med stor indlevelse. Første roman bliver vist over otte afsnit på HBO og planen er at der for hver af de andre romaner også skabes otte afsnit. I alt 32 afsnit.

 

Napoli-romanerne
Ferrante oplever en større forbeholdenhed for sit forfatterskab i Italien end i andre lande, hvilket måske skyldes hendes ret negative billede af Napoli. Vi læsere føler os helt tæt på fattigdommen, volden og stanken i de kummerlige kvarterer i Napoli.

Napoli serien følger veninderne Lila og Elena gennem et langt liv, hvor særlig Napoli og øen Ischia spiller en rolle. Serien tager sin begyndelse i det fattige Napoli i 1950´erne og man følger veninderne frem til stort set idag, hvilket giver en fantastisk rejse i den italienske historie og kultur. Romanerne rummer  jalousi, kærlighed, had, intriger, seksualitet, kvindeliv, lykke, vrede, uddannelse, vildskab, ægteskab, brud og beundring. Medrivende skildringer af et usædvanligt venskab. Det er både grimt og med usødet ærlighed man lærer de to veninder og deres miljøer at kende, hvilket er med til at printe stemningen ind i een – også efter seriens sidste side er vendt. Jeg synes de to første romaner var virkelig gode – de sidste to var endnu bedre.

Napoli-romanerne
En del af romanerne udspiller sig på ferie-øen Ischia ud for Napoli. Både Ischia og Napoli har kunne mærke en markant stigning i antallet af besøgende. Jeg har da også selv googlet mulighederne for en kombinationsferie…..!!!

Hvem er forfatteren så bag de meget omtalte og værdsatte romaner? Ja, det ved man faktisk ikke. Forfatteren bag Napoli-romanerne er Elena Ferrante, men dette er et pseudonym for en offentlig ukendt person. Personen bag pseudonymet Elena Ferrante har på et tidspunkt udtalt “En bog har ikke brug for en forfatter, når den er skrevet” og har siden sin debut udtrykkeligt ønsket at være anonym. Selv ikke den voksende globale bestsellersucces som Napoli-romanerne har udviklet sig til, har fået hende til at stå frem, hvilket hendes mange trofaste læsere ser ud til at bakke op omkring. Faktisk kæmper hun i denne tid for sin ret til at forblive anonym og har gang på gang fremført, at en forfatter er ubetydelig i sammenligning med sine værker. En ret fascinerende ting i disse år, hvor mange mennesker søger stor eksponering på f.eks. de sociale medier med likes etc.

Napoli-romanerne
De to veninder skiller sig i særlig grad ud ved deres begavelse. Elena begynder som midaldrende kvinde at skrive om deres kaotiske, kærlighedsfulde og til tider næsten hadefulde venskab.

I 2016 påstod den italienske jounalist Claudio Gatti at han kunne påvise der bag navnet Elena Ferrante gemmer sig en kvindelig oversætter ved navn Anita Raja – måske et samarbejde mellem hende og hendes mand. Hans ret grundigt, og til tider grænseoverkridende, research-arbejde ser dog blot ud til at vække harme hos mange af Ferrante´s fans – og jeg tilslutter mig de mange, som mener at bøgerne skulle have haft lov til at bevare denne atmosfære af mystik omkring sig – ligeledes mener jeg, at man selvfølgelig bør værne om hendes ønske om anonymitet. Det manglede bare. Det er tankevækkende at en romanserie kan sælge godt uden at benytte sig at forfatteren til at promovere dem. På intet tidspunkt har Ferrante promoveret Napoli-romanerne – eller andet fra sit forfatterskab. Lige nu kan man læse mere om Elena Ferrantes opfattelse af hendes ret til anonymitet i hendes nye bog “Frantumaglia – Mit liv i ordene”, der er udgivet på forlaget C&K forlag.

Napoli-romanerne
Traileren til HBO´s serie lover intenst drama med vold og streng opdragelse. Det ubarmhjertige miljø fremstilles i dæmpede farver og med Max Richters fortolkning af Vivaldis ’De fire årstider’ som melankolsk og storladen stemningsmusik

Jeg kan varmt anbefale dig at dreje omkring din lokale boghandel eller biblioteket og finde Napoli-romanerne, så du ganske langsomt kan lade dig sive ind i Elena Ferrante’s univers og følge to veninders liv fra barndommen og mange mange år frem – samt et Italien, en verden og et kvindesyn, der forandrer sig undervejs.

—–

Min geniale veninde

Historien om et nyt navn

Dem der flygter og de der bliver

Det forsvundne barn

Alle udgivet på CK Forlag

Filmatiseringen af “Min geniale veninde” sendes på HBO til november – se mere her

Alle fire bind bliver opført som teaterstykke på Odense Teater til næste år – se mere her

Napoli-romanerne

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.