Knabstrup Keramik – Klassikere kombineret med nutidige keramikere

knabstrup keramik_Knapstrup_stellet
Her ses Knabstrup stellet, Knabstrup Keramik. Johannes Hansen blev uddannet ved Kunstakademiet i København i 1926 og har designet mange af Knabstrup Keramiks mest populære produkter.

Duften af Knabstrup Keramik

Mange af mine bedste barndomsminder er bundet op på dufte: f.eks. at vågne til duften af min mormors hjemmebagte franskbrød, som nåede kvistværelset i mine bedsteforældres hus i Svendborg eller duften af min farmors fantastiske stegte duer i deres skønne hus i Nykøbing Mors. Sådan forholder det sig også med den lidt støvede tørre duft man kan møde på et værksted, hvor der arbejdes med ler og brændes med ovn, som varmer i rummet. Når jeg i ny og næ støder ind i denne duft går der et splitsekund og jeg er hensat til fabrikken på Knabstrup.

Knabstrup vasen fra Knabstrup keramik
Knabstrup vasen fås i flere størrelser og farver, Knabstrup Keramik

Min far var i en årrække direktør på Knabstrup Keramik. Det var mens keramiker og multikunstner Bjørn Wiinblad ejede fabrikken. Jeg elskede at komme med min far på arbejde og allerede dengang involverede han mig i de forskellige processer omkring design og produktion.
Jeg holdt specielt meget af at gå med rundt på fabrikken, hvor der var denne helt særlig duft af varmt støv/ler. Min far var et nysgerrigt menneske, som kendte indgående til de forskellige processer på fabrikken – og de mange mennesker, som arbejdede der. Turene med min far på fabrikken står som nogle af de dejligste minder med ham. Disse besøg lagde nemlig kimen til mange års fællesskab omkring design, hvilket betød vi senere kom til at arbejde sammen: jeg deltog i at hav af messer i ind og udland med ham – og da jeg blev selvstændig (og han var holdt op med at arbejde) blev han pakkemester i min webshop.

Plateau vasen fra Knabstrup Keramik
Plateau vasen er formgivet af Claire Maria Lehmann og Iben Harboe. Plateau Limited bliver kun produceret i 150 eksemplarer, der alle er nummeret i bunden

Det vækker derfor gode minder, når Knabstrup Keramik relanceres med ambitionen om at sætte det keramiske kunsthåndværk i fo­kus og fortsætte den unikke fortælling om Knabstrup Kera­mik med stor respekt for historien. Knabstrup Keramik har haft en andel i den stolte danske tradition for keramik­. Den fortælling vil de gerne fortsætte – med stolthed, ler og kærlighed til håndværket. Knabstrup har over tid samarbejdet med en lang række af keramikere og kunstnere – og det er denne tradition der nu fortsættes bl.a. ved at samarbejde med Claire Maria Lehmann og Iben Harboe, som sammen driver keramik virksomheden Clib Klap. De er aktuelle med Plateau-serien. Fås f.eks. her

Knabstrup var tidligere bl.a. kendt for deres relieffer, som blev produceret i stentøj. Nu lanceres en nyfortolkning af reliefferne skabt af keramiker Tina Marie CPH Handmade og kunstner Leise Dich Abrahamsen.  

relief fra Knabstrup keramik
Stentøjsreliefferne, der blev produceret i 1960’erne og 1970’erne, har keramiker Tina Marie og kunstner Leise Dich Abrahamsen nyfortolket.

Jeg glæder mig over, at Knabstrups fine ting igen er i produktion, så historien om Knabstrup kan fortsætte. Forleden gik  jeg forbi Illums Bolighus, hvor jeg købte to krus fra netop Knabstup stellet. De olivengrønne – fås også i hvide. Når jeg drikker af dem sender jeg min vidunderlige, kreative, arbejdsomme og skøre far en tanke  – og mindes, med taknemmelighed at både han og min mor inddrog mig i deres arbejdsliv.

Hvilken duft vækker gode minder hos dig?

Knabstrup stellet fra Knabstrup Keramik
Knabstrup stellet fra Knabstrup Keramik

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.