Guide til Rom – 10 tips til en sansemættet ferie

Guide_Rom_
Rom Guide – Kom sansemættet hjem fra Rom – ©GIVING.DK

Dette indlæg er en guide til Rom med nogle gode bud på at få et skønt sansemættet ophold i Den Evige Stad. Forslag til frokost, aftensmad, hvor du skal bo og hvad du eventuelt kan besøge. Der vil være mange som kender Rom langt bedre end jeg – og som derfor kan give en grundigere guide, men jeg kom hjem fra rejsen med en følelse af at have fået set meget af det jeg havde håbet på – og spist en del af det jeg ville, så her kommer lige et par tips til dig, som måske også besøger Rom for første gang og gerne vil sidde tilbage med samme skønne sanseindtryk.

rom_altan_udsigt_lejlighed
Lav en grundig recherche inden du booker dit ophold. Med det milde klima i Rom vil du elske at have en altan at vende hjem til. Her morgenkaffe på min ferie-altan i Rom – ©GIVING.DK

 

Bo højt – og med udsigt fra altanen

I min guide til Airbnb kan man nok tydeligt fornemme, at jeg er begejstret for at bo i lejligheder rundt omkring i storbyer. En lejet lejlighed giver en helt unik mulighed for at få både beliggenhed, udsigt og stemning til en overkommelig pris. Mit råd er derfor at leje en lejlighed med altan, så du kan bruge dagen i vidunderlige Rom – og med trætte fødder – aftenen på altanen. Ihvertfald nogle aftener. Undersøg hvilket område du synes passer til dit temperament. Jeg valgte at bo mellem Vertikanstaten og Trastervere, så jeg på den måde fik udsigt over det meste af Rom. Det var mere held end forstand, men altså noget jeg virkelig kan anbefale. Alt var indenfor gåstand.

Altan_tagterrasse_i_Rom
Forårssol på altanen hos min underbo i Rom – ©GIVING.DK

Når du skal leje lejlighed i Rom kan jeg anbefale to steder: Airbnb og Romeloft. Da jeg bookede gennem Airbnb (hvor min vært havde samarbejde med romeloft) tilbød de en chaufførservice, som vi benyttede os af. Dette kan jeg varmt anbefale. Chaufføren stod klar i lufthavnen, da vi ankom, så vi var lynhurtig fremme ved vores lejlighed. Prisen ligger på mellem 45 euro (fire personer) eller 65 euro for op til 7 personer.

udsigt_Rom
Hver dag klokken 12.00 lyder der et højt kanonskud fra Gianicolos Piazza Garibaldi. Når du er i Trestevere bør du unde dig selv en tur på den ottende høj, som omgiver Rom: Gianicolo. Her er en fantastisk udsigt. Fra min ferie-nabos altan har man en næsten lige så god udsigt op mod højen. ©GIVING.DK

Husk gode sko – og oplev vidunderlige Rom til fods

Rom viste sig ikke at være større end man rent faktisk kunne gå rundt til det meste. Ideelt for mig, som elsker at gå. Ihvertfald til de ting, som vi ønskede at nå på denne første rejse til Rom. Vi rejste fire sammen – to voksne og to teenagere – så alle havde budt ind med ønsker, som så dannede de forskellige ruter. To gange hoppede vi på en bus, som bragte os tværs gennem byen, hvilket var rart med trætte fødder. Den offentlige transport fungerer ok – og taxier er lidt billigere end i Danmark. Uber findes også i Rom.

 

Roms indre by – frokost, kaffe og smukke pladser

Roms indre by er stedet, hvor jeg synes du skal begynde. Et oplagt sted at fornemme både Roms skønhed og stemning. Roms indre by holdes sammen af tre historiske pladser:

Piazza Navona, Campo de´Fiori og Piazza della Rotonda,

så tag udgangspunkt i disse, men tøv ikke med at afvige fra ruten og gå ned ad de mange – langt mere – charmerende sidegader, hvor der er støvsuget for turister.

 

Piazza Navona_Rom
Piazza Navona er lidt et virvar af mennesker – og mange turister, men det er også en fantastisk plads, som er svær at komme udenom. Is købes hos Tre Scalini. Betal i kassen for både is og kaffe – lad derefter børn stå i kø til is, mens du selv snupper en – rigtig god – Caffé Macchiato i baren. ©GIVING.DK 

Jeg tvivler på man nogensinde bliver træt af at gå rundt og kigge op og ned blandt alle de smukke bygninger, pladser, torve, kirker og gårdhaver. Der venter nye overraskelser rundt om hvert hjørne. Med udgangspunkt i de tre ovenstående pladser besøg også:

Pantheon, som er det bedst bevarede monument fra det gamle Rom, hvor den eneste lyskilde er øjet: en cirkelrund åbning i kuplens top. Lad dig ikke skræmme af køen. Den går lynhurtig. Snup herefter en cappuccino (formiddag) eller espresso hos den kendte og velduftende Sant´Eustachio il Caffé.

Rom_kaffe_espresso_cappuccino
Følg duften af kaffe. f.eks. hen til Sant´Eustachio Il Caffè eller Tazza d´Oro. Begge lige omkring Piazza della Rotonda. foto: Ashley Bruhn.

Der er så meget filmhistorie forbundet med Trevifortænen, Fontana di Trevi, hvor nøglescenen i La Dolce Vita foregår. Kom tidligt – gerne ret tidligt, så du kan nyde fontænen. Efter klokken 10.00 er der, efter min smag, alt alt for mange mennesker til at det er en fornøjelse.

Det samme gælder for Den Spanske Trappe. Kom tidligt, så du kan nyde udformningen af trappen. Herefter anbefales ofte et besøg på Via del Corso eller den noget mere eksklusive Via Condotti. Fint nok – men igen vil jeg anbefale nogle af de mange sidegader der går ud fra Via del Corso. Dem fandt jeg langt mere charmerende. Også butikkerne.

Rom_Guide
Bare gå og gå – på må og få! Det synes jeg er den bedste måde at opleve Rom på. Blot med få fix-punkter rundt omkring i byen.

Tag eventuelt et hvil og et glas på Rosati, der ligger på den store bilfrie og ovale Piazza del Popolo. Maden så både dyr og uinteressant ud, så spring maden over på dette sted og nyd blot et glas samt den livlige stemning på pladsen. Derefter kan man tage Corsoen den anden vej tilbage.

Når sulten melder sig: Forlad alle turisterne, men forbliv i Rom´s gamle historiske bykerne og spis skøn frokost – eller middag – hos Maccheroni på Piazza delle Coppelle. Maccheroni laver hjemmelavet pasta og enkel mad fra det traditionelle romerske køkken. Helt nede på jorden og bare rigtig godt. Vi sad udenfor og stemningen var afslappet og med en konstant strøm af mennesker, der gik forbi restauranten. Et sted man vender tilbage til: Caprese, spaghetti alla Carbonara og caffe.

Maccheroni_Rom
Buon Appetito! Caprese, Spaghetti alla Carbonara og Caffè på Restaurant Maccheroni i den gamle del af Rom.©GIVING.DK

 

Maccheroni_Rom
Gnocchi og spinat hos Maccheroni. Helt enkelt. ©GIVING.DK

Aftensmaden købes på Campo de´Fiori. Her er marked og masser af friske varer, men det som tiltrak min opmærksomhed var en flot kittelklædt slagter, som gik ind i en oase af madvarer: Ruggeri er en skøn slagter/delikatesse i et lidt roligt hjørne af Campo de´Fiori. Fantastisk sted med alt hvad man kan ønske sig af italienske delikatesser: frisk pasta, oste, pølser, skinker, vin mm. Yderst charmerrende og kompetent service. Her købes det perfekte aftensmåltid til altanen.

Lige ud til det livlige romerske madmarked på Campo de’ Fiori ligger den skønne delikatesse, Ruggeri. Her må du lige forbi. ©GIVING.DK

 

Trastevere – det gamle arbejderkvarter emmer af charme

Gade i det gamle arbejderkvarter, Trastevere. ©GIVING.DK

Da jeg kom til Rom var det nok bydelen Trastevere jeg havde hørt flest anbefale. Og der er virkelig også dejligt, men igen: mange turister og tjenere, som trækker lidt i een. Det har jeg det ret stramt med. Igen kalder sidegaderne, hvor man finder alt det charmerende. Gør som os: gå på kryds og tværs. Der er overvældende meget skønhed og det vigtigste i Trastevere (og i Rom generelt) er det nok bare at fare vild. Igen og igen. Sulten i Trastevere? Her kan jeg varmt anbefale følgende:

Spis frokost hos Da Enzo i sidegaden Via dei Vascellari, 29, hvis du er så heldig at få plads. Jeg fik det sidste bord i deres meget lille restaurant med cirka 10 borde. Alt optaget udenfor, hvor der heller ikke var mange borde. Dette er ikke en smart restaurant med fancy indretning. Her er lysstofrør i loftet og papirsduge. Bordene står tæt og du spiser meget enkel mad. Alligevel var det nok min bedste madoplevelse i Rom. Hvorfor: helt fantastiske råvarer fra kød til peber, enkel tilberedning, afslappet stemning, opmærksom og sød service. “Et hul i væggen” læste jeg efterfølgende nogle kalde den lille restaurant. Men hvilket hul.

Da_Enzo_Trastevere
Enkelt og meget dejligt hos Da Enzo i Trastevere. Her den romerske ret Cacio e pepe. ©GIVING.DK

Menukortet rummer de klassiske romerske retter – husk også at se op på tavlen. Vi afprøvede samtlige antipasti – alt godt. Prøv endelig også deres olivenolie med brød. Suk! Desuden fik jeg den romerske klassiker Cacio e pepe (tonnarelli med pecorino og peber). Skøn. Deres Tiramisu er den bedste jeg har fået til dato. Husets vin var også dejlig. Da vi gik fik jeg et kæmpe kram…Jeg har nok virket ret tilfreds!

Smukke slidte facader i Rom ©GIVING.DK

Der er også gode steder at købe ind til altanen i Trastevere. Prøv f.eks. det legendariske charcuterie Antica Caciara, Via di S. Francesco a Ripa, 140. Her fås bl.a. ost, skinke, pasta, linser, pølser, brød mm. Værdsæt at der er kø, så du kan blive og nyde butikken længe. Skønt sted at tanke op til en fantastisk aften eller frokost på altanen. Jeg har læst et sted, at romerne ser skævt til turister, som spiser medbragt mad rundt omkring i byen, så snup det med hjem og nyd det på “din” altan. Man vil jo gerne gøre en Bella Figura.

Romerne spiser mange artiskokker i foråret. F.eks. friturestegt på jødisk manér eller med mynte, hvidløg og hvidvin. Smukke er de også! ©GIVING.DK

Skal aftensmaden spises ude i Trastevere, så kan jeg også varmt anbefale Da Lucia, Vicolo del Mattonato, 2. Igen skal man ind i sidegaderne for at finde denne hyggelige restaurant, hvor man spiser fremragende. Her mødes man af en tilbagelænet stemning og virkelig god enkel mad.

Er du glad for is – eller rejser sammen med nogle som er? Her er to steder i Trastevere, som jeg kan anbefale: Fiordiluna og Gelateria Pasticceria. Begge i Trastevere.

gade_i_indre_rom
I de små gader er der ingen eller få biler – modsat langs floden Tiberen, som løber gennem Rom. ©GIVING.DK

 

Prati – Oplev Peterskirken og Vertikanstaten og spis frokost sammen med med præsterne

Peterskirken var mit valg på turen og jeg blev ikke skuffet. Fantastisk at komme gående op ad vejen til Peterspladsen, klokkernes lyd, en nonne som passerer forbi og præster i rask gang. Eftersom vi boede tæt på Peterskirken nød jeg at passere den imponerende kirke mange gange i løbet af vores ophold – og først på vores sidste dag i Rom stillede vi os i kø på den monumentale plads. Anbefaling: Kom sent (eller meget tidligt). Selv sent er der lang kø, som ikke afvikles hurtigt, men udsigten fra køen er mageløs. Det samme er det at træde ind i verdens største kirke. Det skal opleves. Det siges at der sidder civile sygeplejersker, som er klar til at tage sig af dem, som besvimer.

Peterskirken_Rom
Helt og aldeles enestående ©GIVING.DK

I området omkring Peterskirken er det slaraffenland for shopping, hvis man er katolsk præst. Særlig i den hyggelige gade Borgo Pio finder man fantastiske præstekjoler, oblater til nadver, rejsesæt til præstegerningen mm. Fine ting.

Olivenkviste_Rom
Palmesøndag, hvor paven holdt tale på Peterspladsen, mødte vi olivenkviste overalt i Rom. Et fredssymbol og et forsoningstegn.©GIVING.DK

Da sulten meldte sig fulgte vi i fodsporene på tre præster, som smilende gik ind på restaurant Tre Pupazzi der ligger ud til den hyggelige gade Borgo Pio. Der er både borde indenfor og udenfor. Vi gjorde som præsterne og gik indenfor. Her spiste tre af os fettucine al tartufo, som vi ofte har spist et sted i sydfrankrig. Ihvertfald noget som minder om. Her bestod retten af trøfler og pesto, som var mast sammen. Lyder umiddelbart dejligt, men lidt mad-skuffede blev vi. Det blev dog hurtigt opvejet af stemningen, som den dag var præget af flere italienske familier, mange præster og os. De bruchettaer vi begyndte med var i den bedre ende. Præsterne skålede andægtigt i kolde fadøl. Det havde jeg på en eller anden måde ikke regnet med….
Tre Pupazzi, Via dei Tre Pupazzi 1.

Roma_Castroni_Prati_rom
Gourmetsupermarkedet Roma Castroni i Prati. Absolut et besøg værd. Hvilken olivenolie ønsker du? ©GIVING.DK

Også i Prati fandt vi skønne ting til vores altan-aftener. Besøg gourmetsupermarkedet Roma Castroni på Via Cola de Rienzo. Hyldemeter af olier, pestoer, vin, ansjoser, the, kager, kaviar, pasta, bønner, chokolade, kaffe, grappa, polenta etc etc. Der er mulighed for at få lidt at spise eller drikke ved den lange disk, som løber ned gennem en del af butikken.

Saltimbocca_alla_romana_Rom
En romerske specialitet. En hæderlig Saltimbocca alla romana på restauranten Orso 80 i den gamle bydel. Ikke min bedste oplevelse med retten, men stemningen ved bordet i solen udenfor restauranten var skøn.

Da jeg forlod Rom var jeg mættet af skønheden og maden. At Rom kaldes den evige stad er til at forstå idet man næppe nogensinde bliver træt af at udforske byens spisesteder, små maleriske gader og hyggelige pladser. Forhåbentlig kommer jeg tilbage til Rom, så jeg kan fortsætte med at udforske byen. . Hvad med dig? Kan du anbefale spisesteder eller andet i vidunderlige Rom?

Gadeskilt_Rom
Selv gadeskiltene er smukke

 

trastevere
Smag og behag er i høj grad forskelligt. Dette måtte jeg sande, da jeg f.eks. besøgte denne – udefra set charmerende – restaurant i Trastevere. Højt anbefalet flere steder. Helt klart det dårligste mad vi fik i Rom omgivet udelukkende af andre danskere. Rigtig sød betjening – og måske var vi bare uheldige.

 

colosseum_rom
Colosseum var et af de steder vi alle fire ønskede at besøge og vi blev ikke skuffede. Det er bare imponerede. Smukkest er det – for mig – nok udefra, men også en kæmpe oplevelse indefra. Book billetter via nettet inden besøget. Her får du et tidsrum, hvor du kan ankomme (og springe køen over). Vi tilkøbte audio-guide og det vil jeg helt klart anbefale. Det gør blot oplevelsen endnu større. På vej derud kan man lige slå et smut forbi Cirkus Maximus.

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

2 Comments

  1. 13. april 2018 / 09:47

    Kære Lone.
    Hvor er din blog bare super-smuk, inspirerende og brugbar, og sikke nogle billeder af alting. Tager du dem selv;-)?
    Fortsat held og lykke til dig. Jeg kigger helt sikkert ind:-)!
    Kh Hanne

    • Lone Haaning
      Forfatter
      15. april 2018 / 10:10

      Kære Hanne! Tusind tak for dine flotte ord. Det glæder mig meget. Mht fotos så tager jeg dem selv (med mindre der står noget andet), men er helt ny med kamera…;-) Mange hilsner Lone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.