Læs “Belgravia” og få masser af Downton Abbey-stemning

Man kan dulme længslen efter Downton Abbey med bogen Belgravia, der er skrevet af forfatteren Julian Fellowes, som står bag serien og filmen Downton Abbey – @Lone Laue

Mens der endnu er et par dage til den længe ventede film Downton Abbey kan ses på det store lærred i biografer landet over, så vil jeg lige slå et slag for forfatteren og faderen bag Downton Abbey, nemlig Julian Fellowes. Jeg er en af mange, der trofast og med stor glæde har fulgt med og set samtlige afsnit af serien Downton Abbey. Serien der blev anerkendt af Guinness Rekordbog som værende den mest kritikerroste engelsksprogede tv-serie i 2011. Vinder af Golden Globe og een af de mest sete engelske serier nogensinde.

Forfatteren og faderen bag hele Downton Abbey-universet er Julian Fellows. Han formående med serien Downton Abbey at lukke os ind i et historisk univers med omdrejningspunktet omkring det fiktive slot, Downton Abbey, beliggende i Yorkshire. Serien udspiller sig mellem 1912 og 1926, og afbilleder livet i den aristokratiske Crawley-familie og deres tjenestefolk. Herskab og tjenestefolk i en periode, hvor en lang række historiske begivenheder påvirker deres liv og det sociale hierarki i Storbritannien. Om ganske få dage kan vi så se filmen Downton Abbey og jeg glæder mig til igen at være til the med særlig familiens snobbede overhoved, Violet Grantham altid eminent spillet af Maggie Smith og hendes barnebarn Mary Crawley spillet af Michelle Dockery – se billedet nedenfor.

Det er nok disse to ranke, stærke og selvstændige kvinder, som jeg glæder mig mest til at gense i filmen Downton Abbey. Stemningen på billedet finder man også i bogen Belgravia. @Jaap Buitendijk/Fokus Features

Belgravia – Fra balsal til slagmark

Romanen Belgravia er en fiktiv historisk roman, som rummer en verden af sladder, intriger, herskab og tjenestefolk – et mylder af mennesker og deres indbyrdes relationer, drømme, skandaler, kampe og kærlighedsliv. Omdrejninspunktet i romanen er en hemmelighed, hvis omfang og konsekvens har store menneskelige omkostninger.

Den 15. juni 1815 om aftenen samles den engelske overklasses fornemste repræsentanter i Bruxelles til, hvad der senere skal gå over i verdenshistorien som et af de mest berygtede baller – hertuginden af Richmonds bal. Det er aftenen før Slaget ved Waterloo, og mange af ballets flotte unge mænd vil den følgende dag optræde på slagmarken. En af disse mænd møder den unge smukke Sophia Trenchard. Et møde med store konsekvenser, som vi følger 25 år efter, da den opadstræbende Trenchard-familie flytter til Belgravia, Londons nybyggede rigmandskvarter. I denne nye verden i pulserende London, hvor aristokratiet må omgås med nyrige opkomlinge er der flere, som ønsker at bevare den føromtalte hemmelighed, der har tråde tilbage til det famøse bal i 1815. Overfor den nyrige Trenchard-familie møder vi familien Bellasis, der repræsenterer det gamle aristokrati – stemninger og persongalleri er overbevisende beskrevet af Julian Fellowes.

Belgravia som serie

Da jeg læste romanen for cirka et år siden blev den omtalt, som oplagt til en serie p.g.a. måden den er opbygget. Hvert kapitel er opbygget som et serieafsnit med klimaks og cliffhanger. Da jeg skulle skrive dette indlæg søgte jeg lidt på om dette måske (med krydsede fingre) var tilfældet – og ganske rigtig: der er lige nu ved at blive produceret en serie baseret på romanen Belgravia – se fotoet nedenfor, der stammer fra serien. Ergo: for os Downton Abbey/Belgravia/Julian Fellows-fans er der mere i vente. Derudover er der for et par uger siden landet endnu en roman af Julian Fellows hos boghandleren “Fine fornemmelser”, men den har jeg endnu ikke læst. Den ligger i hård konkurrence med alle de gode bøger, der lige nu kommer fra forlagene.

Belgravia er i høj grad velegnet til lænestolen en kølig efterårsdag, hvor man gerne vil trækkes ind i en verden af tændte kandelabre, sølvbestik, tweedstof og strittende lillefinger ved thekoppens hank.

Romanen Belgravia er ved at blive produceret til en serie, som vi nok får at se til næste år – her lidt fra optagelserne @ Terry Murden

Spis som i Downton Abbey – den totale overgivelse

Og hvis man, som jeg, næsten ikke kan få nok af Julian Fellowes´s stemnings-mættede univers, så kan man også lave maden fra serien. I kogebogen Downton Abbey Cookbook får man både opskrifter på retterne der spises af tjenestefolkene ved langbordet i det hyggelige køkken eller de noget finere retter, som indtages af herskabet – serveret af den trofaste butler Carlsson.

I næste uge mødes jeg med min søster og min datter til the og kage på byens hyggeligste café – og derefter forsvinder vi ind i Downton Abbey-stemningen på det store lærred. Jeg glæder mig – er du også Downton Abbey fan?

Belgravia af Julian Fellowes – Politikens forlag – 435 sider

Tilmeld nyhedsbrev

Få nyheder fra bloggen sendt direkte til din indbakke.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.